НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Мултимедиен учебник по Програма “Сократ” за изучаване на български език

Мултимедиен учебник по Програма “Сократ” за изучаване на български език

27.03.2008

Днес, (27 март 2008 г.) от 11.00 ч. в Кристалната зала на Фонд “13 века България” в София, по покана на изпълнителния директор Тошо Пейков, издателство “Летера” – Пловдив представи своя нов мултимедиен продукт. Гост на представянето беше академик Вера Мутафчиева – председател на издателския съвет на Фонда, както и писателят Димитър Коруджиев – член на издателския и на управителния съвет, ст. н. с. Елка Мирчева, ст. н. с. Петя Костадинова, ст. н. с. Калина Викторова – всички от Института за български език при БАН, проф. Василка Радева от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, сътрудници на издателството и на Фонда.

Надя Фурнаджиева – управител на издателство “Летера”, представи на академичната публика мултимедийния продукт, който представлява учебник по български език за чужденци разработен и създаден по европейската програма “Сократ”. Учебното помагало позволява българският език да се усвоява от чуждестранни студенти, туристи, бизнесмени, преводачи, дипломати и българи, живеещи в чужбина, загубили връзка с майчиния си език. Пригоден е за хора говорещи английски, френски, немски, нидерландски, чешки и български.

След сказката представителите на БАН, на СУ и на Фонда дадоха висока оценка на разработката, като отбелязаха, че системата е удобна за усвояване на българския език от чужденци и от деца на българи, откъснати от българска езикова среда. Желаещите свободно могат да усвояват материята, която е богато илюстрирана и прекрасно озвучена. Европейската комисия в България познава добре продукта, отличила го е с разрешението си издателството да използва логото на “Европейския езиков знак” в своята кореспонденция.

Срещата даде повод на участниците в нея сърдечно да поздравят акад. Вера Мутафчиева със задаващия се утре рожден ден. (По-долу представяме поздравителния адрес, предаден й от изпълнителния директор Тошо Пейков.) Развълнувано, блестящата българска историчка и писателка акад. Вера Мутафчиева благодари за вниманието и почитта.

Скъпа госпожо Мутафчиева,
Честит рожден ден!

Животът е низ от събития, случки и спомени, някои от които пресъздадени в богатото Ви творчество от лекокрилото писателско перо. Незабравими ще останат, търсени и четени по книжарници и книжни пазари “Книга за Софроний”, “Случаят Джем”, “Летопис на смутното време”, “Аз, Анна Комнина”, “Предречено от Пагане”... Образи, характери, история. Влиянието на Вашия баща – големия историк проф. Петър Мутафчиев е значимо и вероятно е предначертало житейската и творческата Ви биография, подсилило е самочувствието, подкрепило е дарбата Ви. Сигурно за това сте любим автор на мнозина българи и на читатели извън България, многократно превеждана и издавана. Трудно ми е да си представя чувствата, които изпитва големият творец, когато чува високата оценка за себе си и за творчеството си. Това, което изпитвам аз е уважение и преклонение пред труда и таланта Ви.

Заслужените награди не са достатъчни, за да компенсират всекидневните страдания и творческите Ви терзания, когато, като истинска личност, сте отстоявала човешката и творческата си свобода, историческата истина, поставяйки на първо място не себе си, а България, но Вашите изследвания и публикации оправдават до някъде старанията на Твореца да обособи български народ и българска държава.  Благодарение на личности като Вас историята, населена с хора, продължава.

Мъдростта и житейският Ви опит са ориентир, поука и висока летва издигната пред мен, особено след идването ми във Фонд “13 века България”. Благодаря Ви, че във Ваше лице получих дискретна опора и подкрепа.

По повод на Вашия рожден ден най-сърдечно Ви желая здраве, щастие, творчески пориви и пролетно настроение!

На многая лета! Да живее нашата мила Вера!