НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Илия Троянов в България

Илия Троянов в България

17.03.2008

В края на миналата седмица, в рамките на международния кинофестивал “София филмфест”, германският писател от български произход Илия Троянов представи два свои филма – “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и “Балада за български герои”. Освен това, издателство “Литературни Балкани” представи неговата книга  “Кучешки времена: революцията менте – 1989”. Почетен гост на трите премиери беше изпълнителният директор на НДФ “13 века България” Тошо Пейков. В тази връзка публикуваме интервю с писателя и кратки рецензии, представени в български медии.

Писателят Илия Троянов: “Критикувам само лъжците”

(едно интервю на Димитър Стайков)

Илия Троянов е роден в София през 1965 година. Семейството му емигрира през 1971 в Германия. Израства в Кения, пише на немски език. Завършил е право и етнология. Носител е на много литературни награди. За романа си "Събирачът на светове" получава Берлинската награда за литература за 2007 г., а пътеписът му "По Ганг" е сред най-добрите в света книги за приключения.

- Разбрах, че сте гледали филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Какво ви развълну­ва в него?
- Фактът, че филмът стана!

- До късната есен на 2007 г. се оплаквахте, че нямате достъп до архиви на Държавна сигурност. Какво стана, успяхте ли?
- Аз не съм се оплаквал, а протестирах, че комисия­та не отговаря на моите писма.

- Какво показвате във филма си "Балада за бъл­гарските герои"?
- Връзката между днешната мизерия на България и табутата върху престъпленията на комунистическата диктатура.

- Очевидно имате свое виждане за понятието "български герой". Какво е то?
- Всеки, който се е съпротивлявал на диктатурата и на днешните лъжи.

- Съвпадна ли представата ви за реалността в България с това, което видяхте по време на оби­колката си из страната?
- Моята представа за реалността в България се определя единствено от моите впечатления, когато съм в страната. Тогава имам възможност да разгова­рям с най-различни хора.

- Може ли всеки човек да стане авантюрист?
- Не. И то не всеки иска.

- Как бихте изглеждали сега, ако не бяхте избяга­ли от България?
- Имаше опасност системата да ме смаже.

- Трябва ли писателят да е социално ангажиран – не е ли демоде?
- Единственото, което е демоде, е лъжата.

- Кои са събитията и хората от днешния свят, които са ви любопитни?
- Светът е голям и спасение дебне отвсякъде (от­говаря със заглавието на романа си - бел. ред.)

- Какво най-често ви питат на срещите с читате­ли?
- Кога ще излезе следващата ми книга.

- След като така критикувате днешна България, не се ли страхувате, че може да ви сполети съдба­та на Георги Марков?
- Този въпрос показва, че вие май смятате, че нищо не се е променило от Живково време насам. Освен това аз не критикувам България, а тия, които я съси­паха.

17 март 2008 г., в-к “24 часа”

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"

Чудо се случи в НДК в петък вечерта. Огром­ната зала №1 беше претъпкана за премиерата на новия българ­ски филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на писателя Илия Троянов. Публиката ви­дя една разтърсваща кинотворба с двама чужденци в главните роли. Любимият актьор на Емир Костурица – Мики Манойлович и младата германска звезда от хърватски произход – Карло Любек бяха перфектни в ролите на сценичните си герои, а и българският им беше на ниво. Партнира им от­бор от популярни артисти: Васил Василев – Зуека, Христо Му­тафчиев и синът му Благовест, Ани Пападополу, Ники Уру­мов, Павел Поппандов, Стефан Рядков, Стефан Вълдобрев, който е и композитор на фил­ма.

Мики Маноилович призна, че е очаквал авто­рът на сценария да е възрастен човек и се е изненадал от младостта на Илия Троянов. Той пише на немски език и е един от най-нашумелите, награждавани и утвърдени европейски авто­ри. Още по време на снимките Мики Манойлович разкри, че е възхитен от работата на продуцента Стефан Китанов и режисьора Стефан Командарев. Филмът беше избран от пуб­ликата за най-добър на “София филм фест”, а заедно с това бе­ше удостоен и с наградата на “Кодак” за най-добър български филм. Ре­жисьорът Стефан Командарев благодари на жена си, която го търпяла 8 години да се занима­ва с проекта за филма. След края на прожекцията хората, сътворили лен­тата, бяха дълго и бясно аплоди­рани от зрителите.

по в. “Монитор”

“Балада за български герои”

Милен Радев

Новият филм на Илия Троянов показва България, каквато германският зрител не е и сънувал

(със съкращения)

Илия Троянов, роденият в София писател, от 12-годишна възраст живеещ на три континента, заемащ всеобщо призната позиция в първата десятка на съвременните немски литератори, все по-често и по-красноречиво поставя България в центъра на своите публични изяви в Германия. Отличеният с реномирани призове автор посвещава статии в авторитетни немски медии на най-новата българска история. Той включва България в темата на свои високо тиражни книги и изнася лекции пред реномирани аудитории за неотдавнашното минало на родината си, което, премълчавано и манипулирано, спъва до днес пътя й към съвременността. По съвместния ТВ-канал за Германия, Австрия и Швейцария 3 SAT Илия Троянов представи на немско езичната публика 45-минутен документален авторски филм под заглавие «Балада за български герои».

Става дума за уникален, заснет това лято в България съвместен проект с националния канал ZDF, който също показа филма в неделя. Рядко германският зрител е бил разтърсван така немилостиво от сблъсъка с чудовищната комунистическа действителност в една страна на Източна Европа. Също така рядко от екрана са се чували толкова директни и неподправени описания на абсурдната действителност в страна, от неотдавна членка на Европейския съюз… Изграден върху пестелив, но много наситен авторски коментар зад кадър, филмът дава основно думата на героите от миналото, на политическите затворници, лежали десетилетия в комунистическите лагери… Едно след друго от черния екран изплуват в едър план измъчените, набраздени, сразени от десетилетните мъки лица на антикомунистическите борци… Оцелелите разказват нечувани никога в Германия, трудно въобразими по своята жестокост и дяволска изобретателност подробности – заливането на килиите с вода при отворени прозорци през зимата, за да спят затворниците на заледения бетонен под…

Под звуците на кръшна чалга се пренасяме във втората част на филма – в «България днес». Софийските улици са място за парад на луксозни лимузини и джипове, по тях кръстосват мутри, с мъка си пробиват път просещи старци… Хората, на които е посветен новият филм на германската телевизия, са за Илия Троянов истинската алтернатива на десетилетното българско лутане из безпътицата на лъжата и на спотаените истини за миналото. Тези възрастни, останали верни на принципите си хора, биха могли да са пример за подражание – в едно друго, по-добро от днешното време.

“Кучешки времена: революцията менте - 1989”

Болезнено актуална, книгата на нашумелия в Германия наш писател Илия Троянов бе представена при голям интерес в събота – 15 март 2008 г. в “Галерия Клуб+” от писателя-историк на литературата проф. Светлозар Игов. “Кучешки времена: революцията менте - 1989” описва политическия живот в България през последните десетилетия. Написана в стила на немския антитоталитаризъм, тя е посветена както на хилядите измъчвани в соцлагерите, така и на мизерстващите днес българи.

“Кучешки времена”, Илия Троянов, изд. “Балкани”, 320 стр