НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Ще представим в Берлин “История на християнството по българските земи” и “Българският принос към световното наследство”

Ще представим в Берлин “История на християнството по българските земи” и “Българският принос към световното наследство”

25.02.2008

Ще представим в Берлин “История на християнството по българските земи” и “Българският принос към световното наследство”

Eдно интервю на изпълнителния директор на НДФ “13 века България” Тошо Пейков пред агенция “Фокус”

Агенция Фокус: Господин Пейков, какви ще бъдат основните приоритети в дейността на фонда през тази година?

Тошо Пейков: Основните приоритети са посочени в годишния проект за работа, който е приет от членовете на Управителния съвет на януарското заседание. Задачите са разделени в пет раздела, като четири от тях са съставени по тримесечия, а петият раздел включва задачи с постоянен срок. Основните неща, които фондът трябва да свърши за 2008 г. са изброени в тези раздели.

За Националния празник на България - Трети март ни предстои участие в тържествения прием в българското посолство в Берлин. По покана на нашето Външно министерство пред 1000 души гости – дипломати, общественици, учени, журналисти, бизнесмени, българи – родолюбци, ще представим нашата страна по две основни теми – “История на християнството по българските земи” и “Българският принос към световното културно наследство”. Подготвил съм по един мултимедиен диск с текст на български, немски и английски, с музика и озвучаване от артисти с над 500 снимки, показващи историята на християнството и забележителните български исторически и природни обекти, които са вписани в списъка на ЮНЕСКО. Освен това заснехме и видео диск, в който са показани най-прекрасни молитвени места на България – 10 български манастира. В мраморната зала на българското посолство ще подредя 42 мои фотографии - фотопана с размери 100 на 70 см, придружени с разказ за най-прекрасните места от България, свързани с тези две теми.

Агенция Фокус: Кои са молитвените места, които сте представили?

Тошо Пейков: Най-прекрасните са, разбира се, Рилският манастир, Боянската черква, Бачковският манастир и още редица други. Изложбата в Берлин ще бъде открита от вицепрезидента г-н Ангел Марин, а председателят на Народното събрание г-н Георги Пирински ще представи същата изложба през месец април в Баварския Бундестаг в Мюнхен. В края на месец май – по случай Празника на светите братя Кирил и Методий ще гостуваме и в гр. Елванген.

Освен това аз и експертите на Фонд “13 века България” предлагаме на председателството на ЮНЕСКО да бъдат включени още пет обекта, които заслужават да бъдат в Списък на световното културно и природно наследство. За слава на Бога в България красивата природа щастливо се съчетава с богато историческо и културно наследство. Много са златните, непреходните неща, с които ние - българите сме интересни на света и се гордеем. Организацията за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, прие Конвенция за защита на световното културно и природно наследство. В специален списък са включени 600 непреходни ценности. Сред тях са девет български обекта, оценени по достойнство - човешки и природни творения с изключителна стойност: Боянската черква, Мадарският конник, Казанлъшката тракийска гробница, Ивановските скални черкви, Рилският манастир, Старият Несебър, Националният парк Пирин, Резерватът Сребърна и Тракийската гробница край с. Свещари.

За наша радост този списък може да бъде продължен. Заслужават да бъдат включени Басарбовският манастир, Земенският манастир, Александровската тракийска гробница, Манастирската черква “Св. Димитър” до гр. Бобошево, Самоковската иконописна школа, Трявна с Тревненската иконописна школа и много още…

Агенция Фокус: Защо предлагате да бъдат включени тези обекти?

Тошо Пейков: Защото по достойнство те са равни на останалите и могат да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО, за да бъдат под закрила като обекти, които са непреходни и заслужават да ги види, да ги знае и да ги пази светът. Всички са паметници на културата с национално значение, и след като се върнем от Германия, изложбата с паната и мултимедията ще бъдат показани в София, а защо не и в по-големите български градове.

Агенция Фокус: Как се роди идеята за изложба?

Тошо Пейков: Това е една моя стара идея, подкрепена морално от акад. Вера Мутафчиева и от писателя г-н Димитър Коруджиев. В Германия изложбата гостува по покана на българския посланик – г-жа Меглена Плугчиева. В мултимедийната презентация включих също текст и снимки, представящи историята на фонда и на  дарителството. Работим вече две години по двете теми – огромна работа, огромна подготовка, а работата продължава и след това.

Агенция Фокус: Какви други дейности предвиждате в следващите тримесечия?

Тошо Пейков: Друга дейност на Фонда е работата по външни проекти. Учредихме Форум за подпомагане на българската култура - специално звено, съвместно с Националния фонд култура към Министерство на културата. Освен това, организираме работата по приемането на дарения и по прояви във връзка с 24 май – Деня на българската писменост и култура. Изградихме и открихме галерия в гр. Трявна – в двора на Калинчевата къща, където също има неща, които трябва да довършим, и да организираме художествени изложби. Следва преглед на недвижимите имоти на фонда, преглед на състоянието, анализ за изпълнението на сесиите за финансово подпомагане през миналата година, отчет за приходите на регионалните звена на фонда и за тяхната дейност. Тече и конкурс във връзка с връчването на наградата на български преводач от шведски на името на Артур Лундквист съвместно с посолството на Кралство Швеция. Освен този конкурс, предстои и провеждането на Национален литературен конкурс “Рашко Сугарев” за публикуван разказ на млади писатели.

Агенция Фокус: Вие споменахте за анализ на проведените за миналата година дарителски сесии. През тази година ще обявите ли нови?

Тошо Пейков: На следващото си заседание Управителния съвет на фонда ще реши какви да бъдат темите на сесиите. Миналата година бяха здравеопазване, социални дейности и подпомагане на български православни черкви и манастири. С дарителска кампания събрахме средствата за черквите и манастирите. Тази година ще видим с какво ще разполагаме, което да бъде разпределено в отделните сесии.

Агенция Фокус: Какво ви се иска да се промени по отношение на дарителството?

Тошо Пейков: Бавно, но сигурно нещата в България се променят, хората се обръщат отново към благородното дарителство, благодарение, на което бе възстановена Третата българска държава. Получаваме дарения, картини от хора, които изпитват носталгия по България. Българският художник – член на Австрийската академия - Марко Хаджиколев дари 200 свои графики, които изложихме в галерията “Гъбенски” в гр. Трявна. Имаме и други големи дарители като скулптора Иван Колев, но паричните средства, които се даряват, са малко. Все пак с помощта на млади дарования, посредством благотворителния концерт, който организирахме миналата година, събрахме 30 000 лв. - сравнително добра помощ за православните черкви и манастири.

Агенция Фокус: Вие бяхте на официалното откриване на втората извънредна сесия на ЮНЕСКО. Кога ще предложите на вниманието на организацията включването на нови обекти?

Тошо Пейков: От Берлин откриваме кампанията “Да представим България в пълния й блясък!”, за да видят и чуят хората по света за чудната красота на страната ни. Разчитаме много на медийната подкрепа на родолюбиви журналисти от Агенция “Фокус” и от други медии. В техническото задание, което получихме от посолството е записано, че в Германия никога не са виждали паметниците на България, които са включени в списъка на ЮНЕСКО. Това ще бъде първото запознаване на широката европейска публика с тях. Сигурно ще бъде интересно да се докоснат и на живо до тези културни и природни чудеса.

Агенция Фокус: Какви са предложенията ви за подобряване на дейността на фонда?

Тошо Пейков: Предложенията са включени в годишния ни план за работа и просто трябва да изпълняваме това, което са решили членовете на Управителния съвет.

Агенция Фокус: Как оценявате изминалата година за фонда?

Тошо Пейков: Като оскъдна от към налични финансови средства, но пък богата благодарение на  нашата дейност за събиране на средства за подпомагане на здравеопазването, образованието, за защита на културно-историческото наследство съгласно Закона за Националния дарителски фонд “13 века България”. Фондът се справя добре с това, което му е предписано от закона.

Агенция Фокус: Искате ли нова промяна в нормативната уредба за Фонда?

Тошо Пейков: Чрез няколко народни представители от всички парламентарни групи аз внесох в Народното събрание предложение, в резултат от което бяха промени Законът за Фонда и Законът за държавния бюджет. Така за 2008 г. получихме малка помощ за издръжка на обектите, които са паметници на културата от национално значение и които стопанисваме, а и за други неотложни дейности. Срещнах разбиране от страна на парламентаристи от всички парламентарни групи, защото текстовете бяха патриотични, добри.

Десислава Антова (Агенция "Фокус")