НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Премиера на новата книга на д-р Тодор Чобанов "Свещените дворци на българските канове”

Премиера на новата книга на д-р Тодор Чобанов "Свещените дворци на българските канове”

28.01.2009

 

Националният дарителски фонд „13 века България” е спомоществовател на новата книга на д-р Тодор Чобанов. Нейната премиера се състоя на 29 януари 2009 г. от 16.00 часа в Заседателната зала на Националния археологически институт с музей – БАН.

Авторът на книгата д-р Тодор Чобанов е роден през 1977 г. в Асеновград. Завършва специалност "Археология" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2001 година. През 2008 получава степен "доктор" за дисертационния си труд "Дворцовата архитектура на Първото българско царство". Автор е и на множество статии в сферата на средновековната българска археология. Занимава се професионално с опазване на културно-историческото наследство.

В новата си книга д-р Чобанов предлага нов поглед към надписите върху камък от езическия период и изказва предположението, че част от прабългарския елит е имал ирански произход, привеждайки неизвестни до момента доказателства. За първи път е направено метрично изследване на прабългарски монументи от езическия период и са анализирани дворцовите сгради от Плиска и Преслав. Интересът на учените към дворцовата архитектура на Първото българско царство не е нов. Плиска и Преслав са еталони на тази архитектура. Всяко по-значимо откритие в древните столици внася корекции в теориите на изследователите.

За финансовата подкрепа на научното изследване заслуга има Издателският съвет към НДФ „13 века България” под председателството на акад. Вера Мутафчиева. В предисловието на книгата авторът отделя специално място, за да благодари на тези, без чиято помощ книгата не би могла да види бял свят: „Изказвам специална благодарност на Фонд „13 века България” и неговия директор. Без подкрепата им настоящото издание може би нямаше скоро да види бял свят. Господин Пейков е автор на великолепните цветни фотоси от Мадара, Плиска и Преслав, които обогатяват изследването и му придават художествени достойнства.”