НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / 130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

17.02.2009

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България” д-р Тошо Пейков беше гост на град Велико Търново по повод честването на 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Участието му беше по покана на организаторите – Народното събрание на Република България, Софийският университет "Свети Климент Охридски" и Великотърновският университет "Свети Свети Кирил и Методий".

Тържественото откриване се състоя на 8 февруари 2009 г. в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново.  Официални гости на честването бяха д-р Румен Рашев – кмет на Община Велико Търново, г-н Георги Пирински – председател на 40-то Народното събрание на Република България, проф. дин Иван Илчев – ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, проф. дпн Пламен Легкоступ – ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, г-н Гиньо Ганев – омбудсман на Република България, представители на институции, учени и общественици.

При откриването встъпителни думи произнесе домакинът д-р Румен Рашев. Приветствия поднесоха г-н Георги Пирински, проф. дин Иван Илчев, проф. дпн Пламен Легкоступ и г-н Гиньо Ганев. Интересно есе на тема „Исторически и съвременен поглед към паметната дата” прочете проф. Дойно Дойнов – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”. Възстановка на първото заседание на Учредителното събрание беше представена от ученици на присъстващите. Тя предизвика интерес с добрите артистични превъплъщения и с припомнянето на този толкова важен факт от нашата история. В програмата бяха включени посещение на църквата „Свети Николай”, поднасяне на венци на паметника „Майка България”, откриване в читалище „Надежда”, където са се състояли 3-то, 4-то и 5-то Велико народно събрание, музейна експозиция, включваща автентични свидетелства от епохата, както и аудио-визуален спектакъл „Царевец-Търнов”.

На 9 февруари в читалище „Надежда” се проведе научна конференция на тема „Учредителното събрание и българските конституции”. Популярният историк и народен представител проф. Андрей Пантев и доц. Петко Петков изнесоха доклади на тема „Учредителното събрание през 1879 г. – корени и реализация на българския парламентаризъм”. Конференцията продължи с докладите на доц. Георги Близнашки и доц. Веселин Методиев по темата „Българската конституционна традиция в светлината на европейския опит”.

Материалите от честванията по повод 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция от 1879 г. ще бъдат събрани в сборник, който за бъдещите поколения ще остави документални знаци за историческите събития.