НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Регионален исторически музей – Стара Загора

Регионален исторически музей – Стара Загора

19.02.2009

Преди 102 г. към археологическото дружество "Августа Траяна" в Стара Загора е създаден исторически музей. Тогава се открива и първата експозиция. Активни археологически разкопки започват още през 1911 година. По-късно музеят придобива статут на окръжен и поема функциите на научен и методически център за Старозагорския регион. На специалистите от музея се дължат разкопките на обекти, които стават световно известни – Азмашката селищна могила, тракийската вила рустика и могилният некропол в чашата на язовир Чаталка, халколитните медни рудници в местността Аибунар (Мечи кладенец) на територията на античния и средновековен град Августа Траяна - Верея, в района на комплекса "Марица-изток" и други. 

Днес Регионалният исторически музей в Стара Загора притежава една от най-богатите праисторически колекции в света. Интерес за специалистите представляват сбирките от античен бронз, антично стъкло, както и колекцията от тракийски колесници. Нумизматичният фонд на музея притежава над 20 000 монети, които свидетелстват за историята на сеченето на монети в Августа Траяна.

От по-новата история на България са добре застъпени  национално-освободителните борби през Възраждането, както и събитията по време на Руско-турската освободителна война. В музея се съхраняват уникални материали от края на ХІХ и ХХ век.
На 3 март 2009 г. в новата сграда тържествено ще бъде открита модерна експозиция на музея в т. ч. добре уредената антична улица, както и български светини, измежду които Самарското знаме.


Музей „Неолитни жилища”

Музеят „Неолитни жилища“ в Стара Загора е създаден през 1979 година като поделение на Регионалния исторически музей. В него са представени 2 жилища от новокаменната епоха, с датировка VI-то хил. пр. Хр. Жилищата са едни от най-добре запазените в Европа от този период. В специално построената сграда са представени заедно с техния пълен инвентар – пещи за изпичане на хляб, ръчни мелници за стриване на зърно, керамични съдове и др.

По време на разкопките на селищната могила са открити 1826 експоната. В експозицията са представени 333 експоната от целия Старозагорски регион. Селището, към което те са принадлежали е било опожарено внезапно и цялата покъщнина е била  затрупана и съхранена в продължение на хилядолетия. Жилищата са едностайни с обща преградна стена. Имали са общ покрив  от слама и шума. Били са изградени от дървени колове, преплетени с тънки пръти, обмазани със смес от глина, примесена със слама. По пода са намерени разпилени голямо количество керамични съдове (между 80 и 120 съда във всяко от жилищата). В зърнохранилищата са открити овъглени зърна от пшеница, ечемик, фий, леща и др. От открития богат домакински инвентар може да се установи нивото на развитие на земеделието през периода на ранния неолит.

В музея, който е един от Стоте национални туристически обекта, има постоянна експозиция “Праисторическото изкуство в Старозагорско”, в която са изложени най-добрите образци, открити при археологически проучвания –глинени съдове, култова пластика, красиви накити, изроботени от мрамор, кост, глина и мидени черупки.