НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Наградата "Артур Лундквист"

Наградата "Артур Лундквист"

20.02.2009

Наградата „Артур Лундквист” на госпожа Шарлот Алмквист-Рут – Швеция, връчи на 20 февруари в Софийската градска художествена галерия д-р Тошо Пейков - изпълнителен директор на Националния дарителски фонд “13 века България”

На голямото тържество в снежния ден присъстваха Негово Превъзходителство Пол Бейер – посланик на Кралство Швеция в България, господин Андерш Стур – пълномощен министър – първи заместник-ръководител на мисията на Кралство Швеция в София, съпругът на госпожа Шарлот Алмквист Рут – г-н Бертил Рут – доскорошен посланик на Кралство Швеция, високопоставени дипломати от българското министерство на външните работи, приятели на Швеция, интелектуалци. Решението на журито представи доц. Вера Ганчева, която изтъкна големия принос на госпожа Рут за стимулиране и разгръщане на културните взаимодействия между нашите страни.

Наградата „Артур Лундквист” е стимул в контактите между България и Швеция в областта на литературата и културата

Артур Лундквист (1906-1991) е измежду видните представители на шведската литература, създал творби в много жанрове, оставил ярка следа в културата на своята страна, на Скандинавия, на Европа. Като член на престижната Шведска академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, Артур Лундквист е особенно активен в представянето и отстояването на на т. нар. «малки литератури».

Благодарение на неговата осведоменост и талантлива защита немалко техни представители станаха нейни носители.  Артур Лундквист постави кандидатурата на българската поетеса Елисавета Багряна за Нобеловата награда, редактира и рецензира преводите на нейните стихове, излезли в отделно томче в Швеция преди три десетилетия. Артур Лундквист харесваше България, която посети през 1967 и през 1978 г. заедно със съпругата си, поетесата Мария Вине. И двамата са превеждани и издавани на български език, а през 1980 г. Артур Лундквист е удостоен с литературната награда «София».

Сумата от 2 000 долара, както и хонорарите за преведените книги на Лундквист и Вине, залегнаха в основата на награден фонд, от който през година се поощряват литературни творци, преводачи от български на шведски и от шведски на български. Още от начало това отличие, връчвано в тържествена атмосфера, се превърна в културно събитие, високо ценено и в България, и в Швеция. Управлението на фонда и председателството на журито, което определя носителите, Артур Лундквист възложи на Вера Ганчева и тя, по негово поръчение, сформира състава му с оглед на целите и задачите на фонда.

Парите, вложени от Лундквист и Вине, се съхраняват в Националния дарителски фонд «13 века България», който взема участие в работата около излъчването на лауреатите и тяхното награждаване. Системното им олихвяване и стопанисване дава възможност за отпускане на неголеми, но достойни суми на носителите на наградата, а те са:

Рогир Юлин, Швеция (1988)
Антоанета Приматарова- Милчева, България (1990)
Ула Росен, Швеция (1992)
Теодора Джебарова, България (1994)
Арне Хулт, Швеция (1996)
Васа Ганчева, България (1998)
Бу Лундгрен, Швеция (2000)
Меглена Боденска, България (2002)
Карл Фредрик Гилдей, Швеция (2004)
Светла Стоилова, България (2006)
Шарлот Алмквист-Рут, Швеция (2008)

Благородната идея на Артур Лундквист допринесе в продължение на повече от две десетилетия за активизиране на връзките и взаимодействието между България и Швеция в областта на литературата и културата. Журито, което определя носителите на наградата «Артур Лундквист», е в състав:

доц. д-р Вера Ганчева, председател
Антоанета Приматарова-Милчева
проф. Борис Парашкевов  
проф. Петър Пашов

В периода 2003-2008, като съпруга на шведския посланик у нас, г-жа Шарлот Алмквист-Рут е допринесла за по-нататъшното развитие на контактите, официални и неофициални, между Швеция и България, както в индивидуален, така и в институционален план. Благодаретние на нея бяха инициирани и най-успешно осъществени редица проекти в областта на културния обмен между двете страни, сред които особено изпъкват:

  • Фестивал, посветен на творчеството на Ингмар Бергман, по време на който в София бяха показани 21 филма на шведския режисьор, беше организирана изложбата „Бергман преди Бергман” и кръгла маса на тема „Бергман като писател”.
  • Фестивал „Пипи Дългото чорапче” с голяма изложба и творчески ателиета за деца, с прожекиции на филми, с театрални предсдтавления, с национален конкурс за ученици и пр. Тази инициатива беше обвързана с научна конференция, посветена на детската литература, организирана от специалност „Скандинавистика” в Софийския университет и с международен семинар по правата на детето, организиран от посолството на Швеция в сътрудничество с официални среди в България.
  • Проект, посветен на възраждането на изучаването на готското наследство в България, посредством който бе осъществено и развито сътрудничество между университета в Упсала и неговата университетска библиотека „Каролина Редивива” и Софийския университет и дома „Вулфила”. Два семинара с участието на шведски учени бяха проведени в Софийския университет, частично финансирани от юбилейния фонд на националната банка на Швеция, голяма изложба, посветена на готите в Националния археологически музей в София през есетна на 2007 г. „Капролина Редивива” взе участие с копие на Сребърната библия, което бе дарено на Народната библиотека на България.
  • Сътрудничество  и програма за обмен между балетни институти в България и Швеция. Организация на посещение в Швеция на директорката на балета в Софийската опера.
  • Инициатива за стимулиране на интереса в България към драмите на Аугуст Стриндберг. Като резултат три от тях бяха поставени в София.
  • Организиране на представленията в България на хора „Ромео и Жулиета” от Кралския драматичен театър в Стокхолм.
  • Организиране на културни инициативи във връзка с честването на тристагодишнината на шведския учен Карл Линей.
  • Организиране и преподаване на лекционни семинари по модерна шведска литература в специалност „Скандинавистика” в Софийския университет.

 

Слово на Тошо Пейков, изпълнителен директор на Националния дарителски фонд “13 века България”, при връчването на единадесетата награда „Артур Лундквист” нагоспожа Шарлот Алмквист-Рут – Швеция, в Софийската градска художествена галерия в София на 20 февруари 2009 г.

Ваши Превъзходителства,
драга госпожо Рут, скъпи домакини,
уважаемо жури, госпожи и господа,

Позволете ми да Ви поздравя по случай връчването на единадесетата награда на името на големия шведски интелектуалец Артур Лундквист - член на престижната Шведска академия, която присъжда Нобеловата награда за литература. Фонд "13 века България", който представлявам, е традиционен домакин на церемонията. С благодарност днес споделяме тази чест със Софийската градска художествена галерия, с госпожа Филева.

Именитият шведски писател, който ценеше България и българската литература, създаде наградния фонд "Лундквист" от средства на връчената му международна награда "София", и от хонорарите, получени за издадени у нас негови книги и тези на съпругата му, поетесата Мария Вине. И, ще повторя какво казваше и как постъпваше, също като него, бележитият български поет и национал-революционер Стефан Стамболов: “Не щеме ний богатство, не щеме ний пари…”

Така постъпи, с получените за труда и таланта си пари, семейство Лудквист. По тяхна воля сумата, предназначена за поощряване на преводачите и приятелите на двете страни, се управлява вече 28 години от Фонд " 13 века България", а творческото предназначение на наградния фонд се определя от авторитетно жури с председател доц. Вера Ганчева и членове проф. Петър Пашов, проф. Борис Парашкевов и госпожа Антоанета Приматарова-Милчева.

Нашата национална дарителска организация е връстница на наградния фонд на писателя Лундквист – създадена е също през 1980 година. От тогава хиляди дарители подкрепиха с щедрите си жестове нашата култура, културно-историческото ни наследство, образованието… Националният фонд “13 века България” има своя издателска програма с повече от 150 книги, подпомага издаването на списанията "Съвременник", "Факел", "Литературни Балкани", обявява сесии за подпомагане на проекти с културна, образователна, православна и здравна тематика. Един от нашите безкористни и уважавани дарители е световно известният писател Артур Лундквист. Горд съм, че познавам лично отличените за заслуги от фонда „Лундквист”, който се намира и в Кралство Швеция, доц. Вера Ганчева и голямата българска поетеса Блага Димитрова.

Кулминацията в историята на фонд “Лунквист” бе по време на посещението на Краля на Швеция Негово Величество Карл XVI Густаф през 2000 г. в България. Тогава той лично връчи в Софийския университет наградата на Бу Лундгрен.

Ваши Превъзходителства, госпожи и господа,

Упълномощен съм от името на журито да Ви съобщя, че днес, в Софийската градска художствена галерия, Единадесетата награда “Артур Лундквист” получава госпожа Шарлот Алмквист-Рут, родена в Екшо, Швеция, на 18 май. Изучавала скандинавска философия, история и литература в университета в град Упсала, магистър по литература в същия университет. Продължила висшето си образование в Стокхолмския университет по история на изкуството и кинознание. Със стипендии учила в САЩ и Белгия. Омъжена е за доскорошния посланик на Швеция в България г-н Бертил Рут, с когото имат две прекрасни дъщери. В продължение на дълги години е преподавател в Стокхолм и извън Швеция.

С дълбоко уважение и с голямо удоволствие, скъпа госпожо Алмквист-Рут, Ви връчвам единадесетата награда "Артур Лундквист".
Да ви е честита и да си спомняте за Вашите приятели и благодарни почитатели в нашата България!