НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Пловдивската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”

Пловдивската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”

24.04.2009

Във връзка с приближаващия празник на Светите братя Кирил и Методий, Националният дарителски фонд „13 века България” дари на Пловдивската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” комплект от фотопана с  образите на първоучителите Кирил и Методий, на Цар Борис I – Покръстител, Цар Симеон Велики, глаголицата и кирилицата с размери 100х70 и бяха монтирани в ритуалната зала.

Пловдивската гимназия е явление в българското образование. Създадена е в критичен момент от Възраждането, когато се ражда българската нация. Открито на 1 септември 1850 г., за една учебна година училището пораства, съзрява и доказва, че дава по-добри знания от елинското средно училище в града. Само за няколко десетилетия гимназията отвоюва Пловдив от елинизма, възстановява българското му име и превръща града в голям културен и духовен център. Възпитаниците на училището тръгват към градове и села на Тракия и Македония, за да разнасят знанието, да будят народното съзнание, да възстановяват националната гордост и националното самочувствие на българите. Директори на гимназията са били велики българи,  сред които Найден  Геров,  Константин  Геров,  Йоаким  Груев. В това училище Любен Каравелов се учи на дълг и вярна служба към народа, Васил Левски замисля създаването на революционната организация, обричат се на жертва за свободата на своя народ бъдещите ръководители на Априлското въстание Стоян Заимов, Тодор Каблешков, Петър Бонев, Христо и Георги Търневи, Никола Беловеждов, Сава Попевстатиев и Георги Чолаков.

Будните възпитаници на Пловдивската гимназията участват в борбата за национално обединение, за Съединението. През 1885 г. се подготвя откриване на юридически факултет към гимназията. Заетостта на държавата около Съединението и военните действия по време на Сръбско-българската война осуетяват идеята Пловдив да стане първи университетски град в България. По същото време в гимназията работят високообразовани учители чужденци, между които чехите Добруски, Лукаш, братя Шкорпил, Мърквичка, Щоурек и Сплитек, словенеца Безеншек, руснака Доброволски и французина Марти.

Пловдивската гимназия е дала образование на българи, като Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов, Цанко Церковски, Людмил Стоянов, Георги Бакалов, Димитър Страшимиров, маестро Георги Атанасов, Панайот Минков, проф. Асен Златаров и академиците Любомир Чакалов и Боян Петканчин, някои от които са били учители и възпитатели там. Излезли от Пловдивската гимназия министри на просвещението и министър-председатели на България са Петко Славейков, Иван Славейков, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Андрей Тошев, Иван Евстатиев Гешов, Андрей Ляпчев и Георги Кьосеиванов.

Историческите заслуги на гимназията са гордост не само за Пловдив, но и за страната. Екзарх Стефан казва: „Без да конкретизираме постиженията й, които не са тайна за ревнителите на народното просвещение, ние твърдим, че Пловдивската гимназия е най-ярката звезда в небосвода на българската просвета."

Неоспорим е фактът, че Пловдивската гимназия има принос за създаването и утвърждаването на един от най-големите и красиви празници на България, на славянството и на Европа – Деня на Светите братя Кирил и Методий. Възпитаниците и учениците на Пловдивската гимназия с гордост могат да запеят „Върви народе възродени, към светли бъднини върви!