НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Награди на името на покойния писател Рашко Сугарев

Награди на името на покойния писател Рашко Сугарев

24.04.2009

Днес, 23 април 2009 г. в книжарница “Хеликон” в София за 12-ти път се състоя церемонията по връчване на наградите от конкурса “Рашко Сугарев”. Самата дата 23 април е емблематична, защото това е Световния ден на книгата и авторското право. Този ден е рождена дата на поредица известни писатели, между които Морис Дрюон, член на Френската академия. На тази дата умират класиците Шекспир и Сервантес.

Създаденият от Националния дарителски фонд “13 века България” конкурс е за публикуван къс разказ, написан от млади автори до 35 години. Фондът стимулира творческите постижения на автори в модерната белетристика, защото името на Рашко Сугарев е познато сред литературните среди с неповторим модерен стил и характерни изразни средства. Лекар по образование, приживе Рашко Сугарев стана изключително популярен със своите разкази и преводи.

Журито на конкурса с председател писателя Димитър Коруджиев и членове Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев определи първа награда на Димитър Ганев за разказите му „Мъжките времена на съвремието” и “Продавачът на залези”, публикувани в книгата му „Безлични истории”, изд. „Архимед” – 2008 г. Димитър Ганев е роден на 21.08.1992 г. в София. Пише от малък, има публикации в сп. "Родна реч" и в. "Литературен вестник". Лауреат е на множество литературни конкурси, сред които "Искри", "Различният до теб", конкурс за разказ на книжарници "Хеликон", на "Списание едно", на фондация "Братя Мормареви" (2008) и др. Освен с разказите си, седемнадесет годишният е печелил и конкурси за драматургия, за поезия и за сценарий.

Втора награда се присъди на Васил Георгиев за разказа “Любов” от книгата му „Будистки плаж”, изд. „Жанет 45”, 2008 г. През 2008 г. разказът му "Черния мъж" печели първа награда на конкурса за къс разказ, посветен на 70 години от смъртта на Йордан Йовков – организиран от дом-паметник "Йордан Йовков" - гр. Добрич, и електронното издание "Литературен клуб".

Журито определи трета награда на Александра Чаушова за разказа й “Снимки на едно тяло” публикуван в „Литературен вестник”, 2008 г. Александра е на 19 години, учи "графика" в Художествената академия. Автор е на книгата "Бъз-з". Получава Голямата награда на конкурса "Магията Любов" (2004).   

Връчването на наградите бе организирано сред естествен декор за пишещите и за четящите хора. На фона на книгите, наградите върнаха спомена за незабравимия лекар, писател и човек Рашко Сугарев. Водещ на церемонията бе писателят Йордан Ефтимов – също носител на наградата “Рашко Сугарев”. Той изтъкна, че за втора година тя се връчва в книжарница „Хеликон” и че това е единствената награда за млади творци в България.

Писателят Любен Петков започна словото си припомняйки цитат от древен египетски папирус: “О, времена, когато всички пишат, но никой не чете!” и допълни: „Словото – писмено и говоримо е ключов под на културата за идентичността на един народ, на нашия народ, на българите. Затова тачим българското слово като слънцето за живота ни през стръмните пропасти и върхове на вековете. Затова и днес сме тук, до следовниците ковачи на езика, без който няма да сме ние, заедно с най-българската фондация „13 века България”, заедно с отличените и с неотличените участници в конкурса „Рашко Сугарев”.

Изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков връчи наградите и обяви, че тази година към журито се е присъединил и писателят Деян Енев.

Наградените благодариха на организаторите и на членовете на журито.    

На церемонията присъстваха писатели, граждани, журналисти, ученици – почитатели на изящното слово.

 

Слово на г-н Тошо Пейков,
Изпълнителен директор на НДФ „13 века България”

Уважаеми госпожи и господа,

За дванадесети път Фонд “13 века България” организира Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев” за автори до 35-годишна възраст. Поводът, който ни събра днес в книжарница „Хеликон”, на Световния ден на книгата, печата и четящите хора, носи дълбока символика. Защото прекрасни носители на наградата от предишни издания на конкурса „Рашко Сугарев” са вече известни, утвърдени творци като Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Радослав Парушев, Йорданка Белева, Васил Видински, Георги Савчев,  покойната Милена Авонеди, както и по-младите – Антон Терзиев, Силвия Томова, Красимира Джисова, Андон Стайков, Мария Донева, Александър Шпатов.

Патронът Рашко Сугарев, лекар по образование, стана известен на читателите с оригиналния си стил на модерен белетрист. Появата на безсюжетния психологически разказ  през 70-те години на двадесети век се свързва с неговото име и с имената на писателите Димитър Коруджиев, Георги Величков и Любен Петков. В края на същото десетилетие  книгите на този кръг литературни приятели стават обект на дълга художествено-творческа дискусия, разгоряла се близо година в българския печат – основно на страниците на вестник „Пулс”. Дебатът има уж книжовен, но повече политически характер. Част от обвиненията на тогаващната критика са заради „ровене в задния двор на живота”, заради мирогледна упадъчност и декадентство, благодарение на които обаче произведенията на младите автори нашумяват и печелят нови, сериозни следовници. Няма лоша реклама!

Уважаеми госпожи и господа,

Имам удоволствието да ви представя журито на конкурса в неговия постоянен състав: литературните приятели на Рашко Сугарев, писателите Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков и Любен Петков, към които от тази година, като новоизбран член на журито се присъедини и уважаваният писател Деян Енев.

Давам думата на г-н Любен Петков, който, от името на отсъстващия по здравословни причини председател г-н Димитър Коруджиев ще обяви носителите на наградата „Рашко Сугарев” за 2009 г., ще ни разкрие мотивите на журито, излъчило новите отличени, ще сподели свои размисли.