НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ „13 века България” подреди кът за прослава на Солунските братя в НМУ „Любомир Пипков” – София

НДФ „13 века България” подреди кът за прослава на Солунските братя в НМУ „Любомир Пипков” – София

11.05.2009

Днес, 30 април 2009 г. Националният дарителски фонд „13 века България” оформи кът в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Образите на Солунските братя, поставени между глаголицата и кирилицата, ликовете на Св. Цар Борис I – Покръстител и Цар Симеон I – Велики ще допълнят празничната атмосфера в училището за 24 май – Ден на българската просвета и култура.

Музикалното училище е създадено през 1904 г. по поръчение на проф. Иван Шишманов, като частно училище, подпомагано от държавата. Счита се за най-старото учебно заведение  в областта на музиката. През 1912 г. Народното събрание създава закон, с който го преобразува в държавно училище. През 1974 г. приема името на големия български композитор Любомир Пипков, а през 1997 г. получава статут на Национално музикално училище. Негови възпитаници разнасят музикалната слава на България. Почти няма международни конкурси, на които ученици от училището да не печелят челни отличия.

Това не е първият жест на НДФ „13 века България” към училището. През 2005 г. фондът предостави италианска майсторска цигулка, принадлежала на проф. Михаил Балкански, на талантливата ученичка – цигуларка Кристина Хинова. Тя се обучава и свири на цигулката при участията си в концерти у нас и в чужбина. След нейното дипломиране ще се проведе нов конкурс и майсторската цигулка ще бъде предоставена на друг талантлив възпитаник на Националното музикално училище в София.

По време на днешното събитие директорката на училището г-жа Милка Митева трогната и развълнувана благодари на д-р Тошо Пейков, изпълнителен директор на фонда, за предпразничния жест.