НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Дар и в Националното училище за танцово изкуство по повод деня на славянската писменост и култура

Дар и в Националното училище за танцово изкуство по повод деня на славянската писменост и култура

15.05.2009

Фотопана с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики,  глаголицата и кирилицата засияха в главното фоайе на Националното училище за танцово изкуство към Министерството на културата в София.

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов одобри идеята на изпълнителния директор на Националния дарителски фонд „13 века България” д-р Тошо Пейков и сключи договор с фонда за изработка и монтаж в 23-те училища по изкуствата на комплектите от фотопана, съдържащи образите на Светите братя Кирил и Методий, Цар Борис Покръстител, Цар Симеон Велики, глаголицата и кирилицата. Съгласно договора комплектите се монтират в училищата към Министерство на културата по повод 24 май – Ден на славянската писменост и култура. С тях се обособяват постоянни кътове, с които се засвидетелства уважение към българските царе и светци просветители, към българската писменост и култура.

Националното училище за танцово изкуство е създадено през февруари 1951 г. по инициатива на основоположника на българския балет Анастас Петров и големия руски педагог Владимир Билий. Първоначално е било познато като Държавно балетно училище със специалност класически танци. През 1956 г. със съдействието на известния хореограф Кирил Харалампиев е открита втора специалност – „Български танци” и училището се преименува в Държавно хореографско училище. През 2001 г. по повод 50-годишния си юбилей приема името Национално училище за танцово изкуство. От 2004 г. в него е открита трета специалност по модерни танци. През годините в училището са работили известни педагози и майстори на балетното изкуство.