НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / За 24 май НДФ „13 века България” продължава украсяването на училищата по изкуствата

За 24 май НДФ „13 века България” продължава украсяването на училищата по изкуствата

16.05.2009

И Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София получи дар за 24 май – Деня на славянската писменост и култура.

Фотопаната с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики,  глаголицата и кирилицата украсиха централния коридор на професионалната гимназия по полиграфия.

Министърът на културата и председател на Управителния съвет на фонда проф. Стефан Данаилов, който  подкрепи идеята на изпълнителния директор д-р Тошо Пейков за изработката и монтажа на фотопаната получава благодарности за родолюбивия жест. Оформеният кът в гимназията предизвика интереса на учениците, които с удоволствие застанаха пред ликовете на Светците – Първоучители.

Националната гимназия по полиграфия и фотография е единствена в страната за подготовка и обучение на кадри в областта на полиграфията, фотографията и графичния дизайн. Училището е създадено през 1923 г. като средно училище по печатане и графически изкуства. Вече 86 години учебното заведение подготвя специалисти, които се изявяват успешно в множество сфери на съвременния информационен свят.