НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Изложба на книги във Велинград

Изложба на книги във Велинград

18.05.2006

В навечерието на празника на българската книжовност Изпълнителният директор на НДФ “13 века България” Тошо Пейков  ще открие на 22 май 2006 г. от 17.00 часа, във Велинград изложба на книги и периодични списания, издадени с подкрепата на Фонда.

Стоте заглавия, експонирани в изложбата, представят литературно-спомоществувателската политика на Фонда, насочена към подпомагане издаването на национално значими заглавия на българската книжнина. В изложбата, организирана в къщата на Баба Цвета – една от най-щедрите родолюбиви дарители у нас, са експонирани книги и списания, отпечатани с подкрепата на Фонда от Университетското издателство “Св. Климент Охридски” – резултат от политика на нашия Издателски съвет от 1998 г., под председателството на акад. Вера Мутафчиева.

Сред тях са малко познати заглавия от българската художествената литература  като “Българска лирика от Ботев до Вутимски”, съставител Борис Христов; в областта на изкуствознанието – “Рогозенското съкровище” от проф. Иван Маразов; на документалната архивистика – неиздавания архив за поборниците от Априлското въстание “Записки от терсханата” на Стоян Заимов; първият български енциклопедичен, тълковен речник, създаден преди век – “Градиво за български речник” на големия възрожденец Кузман Шапкарев, и изключително интересната енциклопедия “Българска народна медицина”; интересни и поучителни исторически четива като историографията  “Балканският свят” на Стойчо Грънчаров и още много други заглавия, които не са комерсиални, но без които съвременното  българско книгоиздаване би било по-бедно и по-безинтересно.  

Съвместно с Общонародната фондация “Христо Ботйов”, Фонд “13 века България” издаде “Личният бележник /тефтерчето/ на Христо Ботев”. Литературно-художествената и публицистична периодика, като списанията “Съвременник”, “Факел” и “Литературни Балкани”, на български и английски език, излиза редовно благодарение на финансовата подкрепа на НДФ.

Графичната среда, сред която е разположeна колекцията от книги, е оформена от плакатите “Българска азбука”  на Международното триенале на сценичния плакат.