НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / В Кюстендил I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” получи дар за празника на буквите

В Кюстендил I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” получи дар за празника на буквите

21.05.2009

Днес, 20 май 2009 г. Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Кюстендил получи дар от Националния дарителски фонд „13 века България”. Фотопана с образите на Светите братя Кирил и Методий, царете Свети Борис Покръстител и Симеон Велики,  глаголицата и кирилицата оформят постоянен кът. За всеки празник, свързан с образованието и писмеността учениците ще отдават почит към първоучителите и към великите български царе.

Училище „Св. Св. Кирил и Методий” е първото, създадено в Кюстендил. Наследник е на килийното училище, открито още през 1820 г. към черквата „Успение на Пресвета Богородица”. Помещавало се е в дървена постройка в двора на черквата. Децата, посещавали училището, са били на по-заможните българи, които са оценявали значението на образованието. През 1844 – 1846 г. учителят Христо Христов от Самоков внася промени в методите на обучение. Взето е решение да се изгради нова сграда за училището, която е завършена през 1849 година. Поставени са чинове, черна дъска, въведени са нови науки – история, география и др.

През 1909 г. е построена друга едноетажна сграда – на мястото на сегашното училище, тъй като броят на учениците се увеличава. По-късно е издигнат и втори етаж. През 1976 г. двуетажното училище е съборено и на негово място е изградено ново четириетажно, известно като І-во ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

На 11 май 1876 г. жителите на Кюстендил категорично заявяват желанието си, училището да носи името на Светите братя. Тогава за първи път тържествено е отбелязан празникът на буквите.

За дългогодишната си история и дейност училището е удостоявано с множество държавни отличия. Сега разполага с модерна сграда – 28 класни стаи, компютърни зали с интернет, зали за танци, библиотека, съвременна спортна база и сбирка от картини на известни художници и на деца от цял свят.

На тържеството присъстваха г-жа Надя Каратова и г-н Виктор Янев – зам.-кметове на Кюстендил, г-жа Детелина Ризова – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, преподаватели, експерти от Регионалния инспекторат към МОН и ученици. Пред образите на първоучителите, българските царе, глаголицата и кирилицата учениците изненадаха присъстващите с богата театрално-музикална програма. Г-жа Детелина Ризова високо оцени духовния жест на НДФ „13 века България” и с нескрито вълнение благодари на изпълнителния директор д-р Тошо Пейков. Освен фотопаната на представителите на общината и на дикторката на училището, г-н Пейков подари и мултимедийни дискове с историята на Християнството по българските земи.

За празника на буквите НДФ „13 века България” украси с комплект огромни фотопана витрините на Министерство на културата, във връзка с връчването на наградите на дейците на културата, изкуството и образованието от проф. Стефан Данаилов – министър на културата.