НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” във Видин получи дар за 24 май – Ден на славянската писменост

СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” във Видин получи дар за 24 май – Ден на славянската писменост

25.05.2009

На 22 май 2009 г. в град Видин, Националният дарителски фонд „13 века България” подреди кът в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Участващите в къта фотопана с образите на Светите братя Кирил и Методий, царете Свети Борис Покръстител и Симеон Велики, глаголицата и кирилицата са дарение на училището от фонда. За 24 май и през цялата година учениците ще могат да изразяват почит и преклонение към първоучителите.

Училище „Св. Св. Кирил и Методий” е единствено по рода си в региона. Създадено, от родолюбиви българи в далечната 1885 г. като духовна потребност на населението, сега то е модерен и популярен образователен център. В него се обучават 700 деца от I до XII клас. В четириетажната му сграда са разположени 30 класни стаи, кабинети по изобразително изкуство, музика, хореография, компютърни зали с интернет, спортни салони и библиотека. Утвърдена традиция в училището е издаването на вестник „6-тото”, в който се отразяват изявите на учениците от преподаваните специалности. Освен общообразователните предмети се изучават изобразително изкуство, музика и хореография. Възпитаници на училището често печелят награди от национални и международни конкурси и фестивали. За образователните успехи,  училището и педагогическия състав са удостоявани с високи отличия.

Пред духовния кът, подреден във фоайето на първия етаж на училището се състоя трогателно тържество с подготвена от учениците художествена програма. Присъстваха г-н Любомир Миланов – директор на училището, г-н Румен Видов – кмет на Видин, г-н Мартин Дончев – заместник-областен управител, представители на медиите, преподаватели и ученици.

С топли думи към присъстващите се обърна г-н Любомир Миланов и с нескрито вълнение благодари на изпълнителния директор д-р Тошо Пейков за предпразничния жест.

На официалните лица г-н Пейков подари мултимедийни дискове с историята на Християнството по българските земи.
В навечерието на празника на буквите с дарението си НДФ „13 века България” остави траен спомен, най-вече на развълнуваните абитуриенти.