НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Отиде си големият Човек, учен и писател академик Вера Мутафчиева

Отиде си големият Човек, учен и писател академик Вера Мутафчиева

10.06.2009

До семейството и близките на
Академик Вера Мутафчиева

 

Съболезнователен адрес

 

Опечалени близки,

Отиде си големият Човек, учен и писател  академик Вера Мутафчиева.

Семейната среда, в която е израсла и високата образованост са повлияли на личната й съдба, на научните й прозрения, на литературните й произведения. Още с първите си романи тя се налага като увлекателен разказвач, като интересен автор. Сценарият за най-гледания български филм „Хан Аспарух”, написан от нея, убедително доказа големия й талант, нейното творчество се наложи и затова произведенията й са преведени и на много чужди езици.

В условията на демокрация, дълбоко премислено и изстрадано, при отсъствието на цензура, тя успя да опише миналото и настоящето на България. Малко жени по света могат да се похвалят с отличия, каквито са присъждани на академик Вера Мутафчиева – носителката на Хердерова награда. Като създател и дългогодишен председател на издателския съвет, и като член на управителния съвет на Националния дарителски фонд „13 века България”, тя беше, и остава за нас пример за скромност, трудолюбие, справедливост и почтеност. В тежки за фонда моменти, със своето чувство за хумор, тя ни даваше кураж и сила.

Гордеем се, че сме нейни съвременници, че я познаваме лично, и че имахме възможност да работим с нея. Вероятно не успя да ни каже всичко, което искаше да знаем, но ни остави личния си пример. Тя работи в скромния си кабинет до последния момент и ще я запомним с усмивка на лице и с цигара в уста – академик Вера Мутафчиева – талантливата, борбената, честната, човечната българска Майка и Жена.

Поклон пред светлата й памет!
Поклон пред творчеството й!
Да бъде вечна паметта й!
Бог да приеме душата й!

 

Тошо Пейков и приятелите на
акад. Вера Мутафчиева от
Националния дарителски фонд
”13 века България”