НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Националното музикално училище „Добрин Петков” в Пловдив се радва на духовен кът от фотопана

Националното музикално училище „Добрин Петков” в Пловдив се радва на духовен кът от фотопана

19.06.2009

Националният дарителски фонд „13 века България” подреди кът от фотопана в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив. Училището е част от системата на училищата по изкуствата към Министерството на културата.
Фотопаната с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики, глаголицата и кирилицата бяха монтирани на видно място в сградата на училището. Преподаватели и ученици се фотографираха пред тях. Директорката на училището г-жа Кунка Панчева изрази голямата си благодарност към министъра на културата проф. Стефан Данаилов и към д-р Тошо Пейков, изпълнителен директор на фонда.

Музикалното училище в Пловдив е основано през 1945 г. от известния цигулков педагог Трендафил Миланов – пръв негов директор. През 1946 г. училището става държавно и дълги години е познато като Пловдивското музикално училище. От 1995 г. се наименува на големия български диригент – маестро Добрин Петков. Придобива статут на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” през 2004 година.

От създаването си за 64 години в него са се обучавали утвърдени музиканти като Милчо Левиев, проф. Елисавета Казакова, Георги Кордов, Мими Иванова, Стефка Оникян и други. Училището се помещава в центъра на Пловдив, на една от най-хубавите улици, обявена за архитектурен резерват.  В триетажната сграда са разположени кабинети  по специалните предмети,  две камерни и една  концертна зали, специализирана библиотека и компютърен център. Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” е носител на множество награди и отличия.