НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Награда "Артур Лундквист"

Награда "Артур Лундквист"

22.05.2006

На 19 май 2006 г., в резиденцията на Кралство Швеция в София, с любезната покана на Негово Превъзходителство Бертил Рут – Посланик и неговата съпруга госпожа Рут, с участието на Министъра на културата проф. Стефан Данаилов и членовете на компетентното жури начело с доц. Вера Ганчева, изпълнителният директор на НДФ “13 века България” Тошо Пейков връчи на преводачката от шведски госпожа Светла Стоилова-Тодорова наградата “Лундквист” със следните думи:

Ваше Превъзходителство, драга госпожо Рут, скъпи домакини, уважаемо жури, госпожи и господа,

Позволете ми да Ви поздравя по случай връчването на десетата юбилейна награда на името на големия швед Артур Лундквист. Фонд "13 века България", който представлявам, е традиционен домакин на тържествената церемония. С благодарност днес споделяме тази висока чест с Посолството на Кралство Швеция в София!

Именитият шведски писател, който обичаше България и познаваше българската литература, създаде преди четвърт век наградния фонд "Лундквист" от средства на връчената му международна награда "София", и от хонорарите, получени за преведени и издадени у нас негови книги и тези на съпругата му, поетесата Мария Вине. Или, както казваше и постъпваше бележитият български поет и национал-революционер Стефан Стамболов: “Не щеме ний богатство, не щеме ний пари…”  Така постъпиха и семейство Лудквист с получените за труда и таланта си пари. По тяхна воля сумата, предназначена за поощряване на преводачите на български и шведски литературни творби, се управлява вече 26 години от Фонд " 13 века България", а творческото предназначение на наградния фонд се определя от авторитетно жури с председател доц. Вера Ганчева и членове проф. Петър Пашов, проф. Борис Парашкевов и госпожа Антоанета Приматарова-Милчева.

Нашата национална дарителска организация е връстница на наградния фонд учреден на името на писателя Лундквист – създадена е също през 1980 г. От тогава насам 75 хиляди дарители подкрепиха със щедрите си жестове нашата култура, културно-историческо наследство, образование, здравеопазване… Можем да кажем, че получените във Фонда дарения надхвърлят дълга на България, а географията на дарителските актове излиза далеч извън пределите на страната.

Националният фонд “13 века България” има своя издателска програма за нови 150 български книги, подпомага издаването на списанията "Съвременник", "Факел", "Литературни Балкани"; обявява сесии за финансово подпомагане на проекти с културна, образователна, православна и здравна тематика. Един от нашите най-безкористни и уважавани дарители е световно известният писател на 20-ти век Артур Лундквист. Награден фонд на негово име, знаем, има също и в Стокхолм. Горд съм, че познавам лично отличените за заслуги в Кралство Швеция доц. Вера Ганчева и покойната голяма българска поетеса Блага Димитрова колега от 36-то народно събрание и вицепрезидент на България.

Кулминацията в историята на фонд “Лунквист” е по време на посещението на Краля на Швеция Негово Величество Карл XVI Густаф през 2000 г. в България. Тогава той лично връчи в Софийския университет наградата «Лундквист» на Бу Лундгрен.

Ваше Превъзходителство, госпожи и господа,

Упълномощен съм от името на журито да Ви съобщя, че Десетата награда “Артур Лундквист” днес, в резиденцията на Кралство Швеция в София получава Светла Стоилова-Тодорова – преводачка на художествена литература от шведски на български език.

  

Уважаема госпожо Стоилова,

Благодарение на Вас четящата публика в България позна "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен, "Лични разговори" от Ингмар Бергман, "Сикстен" и "Нека белите мечки танцуват" от Улф Старк. Вашите усилия на преводач и издател носят модерния дух на сътрудничество в нашия урбанизиран свят, Вие давате своя принос за опознаването на нашите народи, на културата и литературата ни.                  

С дълбоко уважение и с голямо удоволствие Ви връчвам десетата, юбилейна награда "Артур Лундквист".

Да ви е честита!