НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Кът от фотопана украси Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка

Кът от фотопана украси Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка

19.06.2009

Националният дарителски фонд „13 века България” подреди кът от фотопана в Националното училище за фолклорни изкуства в с. Широка лъка. Фотопаната с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис – Покръстител, цар Симеон – Велики, глаголицата и кирилицата са дар от министъра на културата – проф. Стефан Данаилов и изпълнителният директор на НДФ „13 века България” – д-р Тошо Пейков. Преподавателите и учениците харесаха образите на първоучителите и просветилите. Багрите на фотопаната чудесно се съчетават с колорита на фолклорните костюми.  

Разположено в закътаната долина на живописното  родопско село Широка лъка, училището е открито на 1 септември  1971 година. Административно и методически се ръководи от  Министерството на културата. Тридесет и осем години е център за шлифоване на таланти, просвета и родолюбие. Обучава младите хора по народно пеене, гайда, кавал, тамбура, гъдулка и народни танци.  Предлага отлични условия за обучение. Учебният корпус е с 16 класни стаи, 63 акустични кабинета за индивидуално обучение, звукозаписна кабина, концертна зала с 200 места, физкултурен салон, библиотека и фонотека. Към училището има и общежитие.

За професионалното израстване на младите таланти се грижат високооброзовани педагози и преподаватели, повечето от които са завършили Държавните музикални академии в София и Пловдив. Училището има художествени състави – представителен хор и оркестър, групи за автентичен фолклор, тамбурашки състав, гайдарски състави (каба и джура), танцов състав, камерни групи, които дават възможност на талантливите ученици да имат творческа реализация още докато трае обучението им. Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка е познато сред фолклорните специалисти. Изпълненията на възпитаниците звучат по наши и световни сцени, а художествените му състави печелят високи национални и международни награди.

Директорката на училището г-жа Стоянка Тенова изрази благодарност към проф. Стефан Данаилов и към д-р Тошо Пейков за жеста.