НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив вече има кът от фотопана

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив вече има кът от фотопана

19.06.2009

Националният дарителски фонд „13 века България” подреди кът в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Това е второто пловдивско училище от системата на училищата по изкуствата към Министерство на културата, в което бяха подредени фотопана с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики, глаголицата и кирилицата. Преподавателите и учениците бяха приятно изненадани от жеста на проф. Стефан Данаилов и Националния дарителски фонд „13 века България” в лицето на изпълнителния му директор д-р Тошо Пейков. Директорката на училището г-жа Емилия Арабаджиева сърдечно благодари на министерството и фонда.

Създадена през 1975 г., Националната гимназия за сценични и екранни изкуства вече 30 години подготвя сценични специалисти. Това е единственото учебно заведение на Балканите за такива кадри. На учениците по време на обучението се дава възможност да работят в професионална среда, като провеждат учебната си практика в театри, телевизии и киностудии. Училището осъществява успешно сътрудничество с регионални телевизионни центрове и театрални формации. С творческия си талант възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства оставят приятно впечатление при участията си във фестивали и конкурси у нас и в чужбина.

Третото училище в областта на културата в Пловдив – Средното художествено училище за изящни изкуства „Цанко Лавренов”, също получи комплекта от фотопана, но поради предстоящото му преместване в нова сграда, фотопаната ще бъдат монтирани в началото на новата учебна година.