НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / В Смолян, в сърцето на Родопите, фотопана украсиха Професионалната гимназия за приложни изкуства

В Смолян, в сърцето на Родопите, фотопана украсиха Професионалната гимназия за приложни изкуства

19.06.2009

Фотопаната с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики, глаголицата и кирилицата бяха монтирани на централно място в сградата на Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян. Гимназията е към Министерство на културата. Преподаватели и ученици бяха възхитени от многообразието на багри и духовноста на образите. Директорът на гимназията г-н Николай Букиков сподели възторга си, като благодари на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и на изпълнителния директор на фонда д-р Тошо Пейков.

Професионалната гимназията е създадена през 1976 г. като Средно специализирано художествено училище за приложни изкуства, чиято цел е да популяризира народните традиции и художествени занаяти от Родопите. Училището създава специалисти по „Художествена тъкан”, „Художествена обработка на металите” и „Рекламна графика”. Разположено е в живописния смолянски квартал Райково и е оборудвано с ателиета по рисуване, скулптура, декорация, живопис и графика. Разполага с компютърна зала и учебни работилници за кована мед, за желязо, за текстил, за дизайн, за графика и други.

Много са творците, които училището е подготвило през тридесетгодишната си история. Тяхното присъствие в културния живот на България е забележително.