НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян се радва на кът от фотопана

Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян се радва на кът от фотопана

30.06.2009

Националният дарителски фонд „13 века България” подреди кът  от фотопана с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики, глаголицата и кирилицата в сградата на Средното художествено училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян. Преподаватели и ученици останаха очаровани от направения дар и благодариха на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и на изпълнителния директор на фонда д-р Тошо Пейков.

Специализираната гимназия е наследник на създаденото през 1911 г. грънчарско училище. От 1975 г. е със статут на училище по изкуствата към Министерството на културата. През годините в него са се обучавали ученици по художествени занаяти, свързани с приложните изкуства. В момента има две специалности „Художествена керамика” и „Рекламна графика” обучението, по които се осъществява от висококвалифицирани учители, майстори-керамици и методическата подкрепа на съответните катедри от Националната художествена академия. Материалната база, с която разполага училището включва учебни кабинети, ателиета, работилници, керамични пещи, галерия, библиотека, спортна и компютърна зали. Общежитието и столът осигуряват добрия бит на младежите.

Възпитаниците на Средното художествено училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян са редовни участници в изложби, конкурси и пленери, а някои от тях се реализират добре и в чужбина. Съвместно с Министерство на културата и Националната художествена академия ежегодно училището е домакин на Международния пленер „АРТ КЕРАМИКА”, в който вземат участие творци от Европа, Азия и Америка. Резултат от многогодишното провеждане на пленера е единствената в България музейна колекция на съвременно керамично изкуство. Училището подържа активни  контакти със сродни училища от Гърция Румъния, Сърбия, Турция, Германия, Полша и Беларус.