НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ „13 века България” подреди кът в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен

НДФ „13 века България” подреди кът в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен

30.06.2009

Националният дарителски фонд „13 века България” оформи кът с фотопана в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. Образите на Светите братя Кирил и Методий, поставени между глаголицата и кирилицата, ликовете на Св. Цар Борис I – Покръстител и Цар Симеон I – Велики, ще създават празнична атмосфера в училището. Фотопаната са дар от министъра на културата проф. Стефан Данаилов и изпълнителния директор на фонда д-р Тошо Пейков.

Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” е създадено през 1960 г. като средно музикално училище. Изучават се всички класически инструменти и оперно пеене, а от 1966 г. и българските народни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура. През 1987 г. към изучаваните специалности е добавено народното пеене, а от 2002 г. – българските танци. От 2006 г. е въведено изучаването на изобразително изкуство – живопис, скулптура, графика.

Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” –  Плевен е първото в страната, което въвежда изучаването на народни инструменти, а по-късно и народно пеене. В училището е създаден фолклорен ансамбъл, камерен оркестър и перкусионен състав. Съчетаваните изпълнения на фолклор и класика са предизвикателство за преподаватели и ученици в търсенето на нови жанрови форми.

Сградният фонд, с който разполага училището е добър, но вече недостатъчен за нарасналия интерес на повече млади таланти. Училището е инициатор и организатор за провеждането на конкурси и фестивали – Клавирен конкурс за руска музика и Национална фолклорна среща. Бивши и настоящи възпитаници на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” –  Плевен се реализират успешно, печелят множество награди у нас и в чужбина, като разнасят славата за българските таланти.