НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Подарък от фотопана за Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна

Подарък от фотопана за Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна

30.06.2009

Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна се радва на комплект фотопана – дар от министъра на културата проф. Стефан Данаилов и от изпълнителния директор на Националния дарителски фонд „13 века България” д-р Тошо Пейков. Фотопаната с образите на  Светите братя Кирил и Методий, оградени от глаголицата и кирилицата, ликовете на Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики, оформят кът в сградата – паметник на културата.

Училището е създадено през 1944 г., като средно музикално, със специалности по класически музикални инструменти и солово пеене. Богатата музикална история и традиции на Варна са повод за създаване на училището. През 1956 г. приема името Добри Христов – в памет на големия композитор и музикант.

През 1992 г. се откриват специалности по живопис, графика и скулптура, а от 2002 г. – народни инструменти и народно пеене. Варна, като домакин на първия в света Международен балетен конкурс, фокусира интереса към балета – повод през 1990 г. в училището да се открие специалност „Класически танц”. От 2004 г. му е присъден статут на Национално училище по изкуствата „Добри Христов”.

Предоставена му е сграда – паметник на културата, построена през Първата световна война за френски колеж. След завършване на войната тя става държавна и се ползва за пансион за сираци. В периода 1940 – 1958 г. в нея е настанено морското училище, след преместването му от Созопол. Сега гимназията има 12 класни стаи, 28 специализирани кабинети, 2 компютърни зали, библиотека, спортна база, балетна зала и три концертни зали.

Националното училище по изкуствата „Добри Христов” е организирало младите таланти в симфоничен, духов и народен оркестър, смесен и народен хор, ансамбли, камерни състави и балетна школа. Възпитаници на училището печелят множество награди във фестивали и конкурси у нас и в чужбина.