НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Кът от фотопана има в Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас

Кът от фотопана има в Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас

30.06.2009

Фотопана с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики, глаголицата и кирилицата оформиха кът в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Професор Панчо Владигеров” в Бургас. Фотопаната са дарение от Министерството на културата и от Националния дарителски фонд „13 века България”, съобщиха от НДФ "13 века България".

Училището е създадено през 1921 г. като Народно музикално училище към Музикално дружество „Родни звуци”. От 1991 г. негов патрон е проф. Панчо Владигеров. От 2004 г. е наименувано Национално училище за музикално и сценично изкуство „Професор Панчо Владигеров”. Към него младите таланти са създали хорове, ансамбли, оркестри, камерни състави и Младежка филхармония „Бургас”. Балетният клас често участва в постановки на Бургаската опера.

По инициатива на училището е създаден Национален конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов”, Международен конкурс за немска и австрийска музика, Национален фестивал „Свободна сцена за млади изпълнители” и Национален конкурс за практически умения по елементарна теория на музиката. Организира се още летен музикален семинар с курсове по всички музикални инструменти, който приема името „Международна академия по изкуствата”.

От създаването на училището дипломи са получили над 1500 млади таланти. Възпитаниците му често печелят награди от национални и международни конкурси и фестивали.