НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел с кът от фотопана

Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел с кът от фотопана

30.06.2009

В Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел беше оформен кът от фотопана с образите на Светите братя Кирил и Методий, глаголицата и кирилицата, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики. Училището е създадено през 1967 година.  То е първото Средно училище за български фолклорни песни и музика. До 2004 г. е популярно като Средно музикално училище "Филип Кутев".  Намира се в малкия град Котел, люлка на българските национални революционери и традиции, разположен в красивата Стара планина. От 2004 г. има статут Национално училище за Фолклорни Изкуства "Филип Кутев".

Сградата на училището е модерна и красива. Разполага с класни стаи, специализирани кабинети, четири зали за танци, библиотека, учебни зали с пиана и концертна зала. Общежитието и столът към училището осигуряват добрия бит на учениците.

Народните музикални инструменти – гайда, кавал, гъдулка, тамбура и фолклорните песни и танци са специалностите, по които се обучават талантливите младежи. Съхранена е старата традиция да се изучава изработката на народните музикални инструменти – лютиерството.

Възпитаниците на фолклорното училище "Филип Кутев" участват в различни концерти, фестивали и конкурски у нас и в чужбина. След завършването си много от тях се реализират в областта на фолклорното изкуство – попълват прочутите национални състави, участват в малки музикални формации, осъществяват преподавателска дейност или самостоятелна кариера.