НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НХГ „Димитър Добрович” в Сливен прие дар от НДФ „13 века България” и от Министерството на културата

НХГ „Димитър Добрович” в Сливен прие дар от НДФ „13 века България” и от Министерството на културата

30.06.2009

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен прие комплект от фотопана, като дар от министъра на културата проф. Стефан Данаилов и от изпълнителния директор на НДФ „13 века България”. Фотопаната с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики,  глаголицата и кирилицата украсиха гимназията.

Художествената гимназия „Димитър Добрович” е създадена през 1981 г. Наричала се е Средно художествено училище за приложни изкуства. Обучава ученици по специалностите „Художествена тъкан”, „Рекламна графика” и „Иконопис”. Училището продължава традициите на майсторите от иконописните школи от Възраждането, доразвива и осъвременява старите приложни изкуства. В него преподават висококвалифицирани преподаватели, самите те успешно реализирали се в тези специалности. Много са изложбите, които училището реализира в страната и в чужбина.

Художествената гимназия в Сливен е носител на множество награди и отличия, а създадените от талантливите младежи произведения правят впечатление със своето изящество, цветове, идеи и изпълнение.