НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Връчване на награда "Анастас Стайков"

Връчване на награда "Анастас Стайков"

27.05.2006

На 21 май се навършиха 101 години от рождението на големия пловдивски художник (родения в Родопите, в гр. Смолян) Анастас Стайков. В негова памет и на негово име всеотдайната му дъщеря Мария Стайкова учреди награда, която се връчва за 18-ти пореден път, а дарените от нея средства, по волята на дарителя, се управляват от Фонд “13 века България”. На 26 май от 16.30 часа в Художествената галерия в Пловдив Изпълнителният директор на Фонда д-р Тошо Пейков връчи на отличници от Средното художествено училище по изящни изкуства “Цанко Лавренов” – Пловдив Магдалена Гинчева – живопис, Надежда Гюлева – стенопис, Росен Маринов и Янка Митева – графика, и Емилия Чалъкова – скулптура ежегодната награда “Анастас Стайков” със следните слова:

Драги учители, скъпи млади творци, госпожи и господа,

Наградата “Анастас Стайков” връчваме всяка година в Училището за изящни изкуства “Цанко Лавренов” в Пловдив. И това става в дни около светлите празници на българската духовност. За родната култура Пловдив е градът на майсторите-художници и тази му слава е резултат от таланта и от творческите усилия на много известни наши живописци, творили и създали свой собствен пловдивски стил тук, сред романтичната атмосфера на стария град, в подножието на Родопите. Стопля ме мисълта, че Вие сте техни потомци, техни духовни следовници в изобразителното изкуство.

Да си припомним незабравимия Анастас Стайков, на чието име е връчваната за осемнадесети път награда. Като творец той ни завеща богат и пластичен език, свеж и неповторим колорит, красота на планинските багри и онази приказна светлина на магическия реализъм… Реализъм, изтръгнат от бита, от културата, от къщите на родните, на милите Родопи. Не по-малко интересна е и неговата личност – един от пловдивските художници-дисиденти, за естетиката на който през 1958 г. се води ожесточена полемика. Неподвластни на конюнктурата и конформизма са постиженията на художника Стайков в програмното му платно “Мома се с рода прощава” (“Родопска сватба”). Тази любима творба с 80 портрета, рисувана 6 г., дава основание на соц-реалистите – догматици да го заклеймят и да го понижат от член до кандидат-член на Съюза на художниците.

И, съвсем естествено, веднага след 1989 г. в Пловдив и в България бе възстановено признанието за неговите творчески търсения, за неговите художествени постижения. Дъщерята на художника – всеотдайната Мария Стайкова, която живее в Камбера, Австралия, учреди ежегодната награда на името на своя известен баща, а дарените от нея средства, по волята на дарителя, се управляват от Фонд “13 века България”.

Уважаеми млади талантливи творци, които от днес ставате носители на наградата “Анастас Стайков”: Магдалена, Надежда, Росен, Яна, Емилия, желая Ви да добиете неговата свобода на духа, неговата сила на личността, неговата любов към всичко българско и родно, за да оставите и Вие като Анастас Стайков собствена следа в българското и в световното изобразително изкуство.  На добър час, приятели, следовници на твореца!