НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Дар за Средното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в Стара Загора

Дар за Средното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в Стара Загора

30.06.2009

Министър Стефан Данаилов и изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България” д-р Тошо Пейков дариха комплект от фотопана на Средното музикално училище „Христина Морфова” в Стара Загора с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики,  глаголицата и кирилицата, с които украсиха гимназията.

Музикалното училище в Стара Загора е открито през 1974 г. По-късно е наименовано на световно известната оперна певица Христина Морфова. От създаването си училището успява да изгради собствен облик и традиции. Утвърждава се трайно в музикалния живот на града и страната, като създател на музикални кадри, много от които намират реализация в Старозагорската и други опери.

През 2001 г. е възстановена специалността ”Класическо пеене” и през същата година е открита нова специалност – „Класически танц”, а през 2004 г. –„Актьор”. През същата година училището е преименувано в Средно училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”. Удостоявано е с множество награди и отличия.