НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Най-старото извън столицата Средно училище по изобразителни изкуства в Казанлък получи дар

Най-старото извън столицата Средно училище по изобразителни изкуства в Казанлък получи дар

30.06.2009

Професионалната гимназия за пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък получи дар – фотопана от министъра на културата проф. Стефан Данаилов и от изпълнителния директор на националния дарителски фонд „13 века България” д-р Тошо Пейков. Фотопаната с образите на Светите братя Кирил и Методий, оградени от глаголицата и кирилицата, ликовете на Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики ще оформят кът в прослава на предците ни.

Най-старото училище по изобразителни изкуства и дизайн извън столицата е Художествената гимназия в Казанлък. Създадена през 1968 година, като филиал на Софийската художествена гимназия тя подготвя млади творчески кадри.     Град Казанлък, намиращ се в центъра на България, в ароматната долина на розите, е популярен и с древната Казанлъшка гробница – паметник от световно значение, включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на историческото наследство.

Наред с природните и исторически забележителности, със създаването на художествената гимназия, градът става място и за обучение на таланти. В гимназията се обучават кадри по рисуване, скулптура, живопис, графика, дизайн и композиция. Създаваните творби от талантливите ученици на Професионалната гимназия за пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов” са забелязвани от утвърдени творци у нас и в чужбина и са канени за участия в изложби и други творчески изяви. Възпитаниците на училището развиват самостоятелна творческа кариера, утвърждават се като добри педагози и продължават да печелят признание и награди.