НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Килийното училище в Гумощник получи дар от фотопана

Килийното училище в Гумощник получи дар от фотопана

02.07.2009

Село Гумощник се намира между градовете Троян и Ловеч. Край него тече река Видима, а отсреща е величественият Балкан. Днес селото обхваща пет махали, от които централна е Гумощник. Името означава „гумно сред планината”. Край двора на селската черква „Свети Николай Летни” има малка възрожденска сграда. Това е килийното училище, създадено през 1829 г., а по-късно станало светско и единствено оцеляло през годините в Ловешка област. Функционирало е до 1942 г., когато е било закрито. Сградата на училището е построена десет години преди изграждането на черквата, градежът на която е мобилизирал цялото население от всичките махали на община Старо Млечево. Щедри дарения прави чорбаджи Петър Балджи. Прекрасният иконостас е изработен от баща и син Матееви. Върху ореховото дърво, от което е направен, личи голямото резбарско майсторство, вярата в Бога и любовта към хората.

През пролетта на 2009 г. се навършиха 180 години от основаването на килийното училище. Годишнината е повод Националният дарителски фонд „13 века България” да дари и оформи кът от фотопана с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики,  глаголицата и кирилицата. Допълва се атмосферата на сградата, в която е подредена музейна сбирка на селото. В нея са събрани предмети, документи и снимки, разказващи историята на това българско място и на неговите жители. Интерес представляват смъртните актове на хора от селото пътували с кораба „Титаник”, за който са правени филми, написани са книги, създавани са легенди.

Изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков лично монтира фотопаната. Госпожа Тошка Пенчева – кмет на селото, благодари за направения дар и увери г-н Пейков, че образите от фотопаната доказват единството на знанието и вярата.