НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино има подреден кът от фотопана

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино има подреден кът от фотопана

02.07.2009

Образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики,  глаголицата и кирилицата украсиха Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, община Роман. Успешно  завърши кампанията на Министерството на културата и на Националния дарителски фонд „13 века България” за създаване на кътове в училищата по изкуствата в прослава на просветителите.

Село Кунино е с древна история и култура и е разположено на левия бряг на река Искър. Природата красиво е съчетала скалисти масиви, гори и плодородна равнина. Варовикът в местността е естествения материал, допринесъл каменоделството да се превърне в поминък за много местни жители.    

Гимназията в Кунино е създадена през 1920 г. за подготовка на специалисти при обработката на камъка. Започва дейността си само с десет ученика. Първите преподаватели са от Чехия, а по-късно училището набира педагози от цялата страна.

Специалностите, които се изучават са „художник”, „скулптура”, „каменоделец” и „каменоделство”. Почти всички занимаващи се с обработката на камък у нас са възпитаници на гимназията. Много от тях са записали имената си под значими паметници и монументално-скулптурни обекти в цялата страна.

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино е единствена по рода си на Балканите. През осемдесет и девет годишното си съществуване е създала традиции в одухотворяването на камъка подарен ни от природата. Директорът на гимназията – скулпторът Стефан Стефанов, който е захванал голям ремонт на училището, благодари за направеното дарение.