НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Българското училище в Босилеград получи дар от НДФ "13 века България"

Българското училище в Босилеград получи дар от НДФ "13 века България"

03.09.2009

Днес, 1 септември 2009 г., Националният дарителски фонд „13 века България” оформи кът от фотопана в българското училище в Босилеград, Република Сърбия. Образите на Солунските братя, поставени между глаголицата и кирилицата, ликовете на Княз Борис Михаил – Покръстител и Цар Симеон – Велики допълниха празничната атмосфера в училището. За учениците от I-ви до IV-ти клас фондът дари учебници и учебни помагала.

Официални гости на тържеството за откриването на новата учебна година бяха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, председателят на Матицата на българите в Сърбия и любим учител по български език в училището г-н Пене Димитров, представители от Община Босилеград и Община Кюстендил, преподаватели, ученици и родители. Директорът на училището г-н Методи Чипев откри тържеството и сърдечно приветства присъстващите. Развълнуван той благодари на д-р Тошо Пейков, изпълнителен директор на фонда, за проявения дарителски жест.

В своето приветствие изпълнителният директор на фонда подчерта, че пред направения духовния кът учениците ще могат да отдават почит към първоучителите-просветители и да запеят „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!”. Г-н Пейков подари каталога на фонда „България в блясък”, който включва и босилеградския храм „Света Троица” в село Извор, на представителите на Българския културно-информационен център в Босилеград, на г-н Димитров, на г-н Чипев, на преподавателката по вероучение в училището и на г-жа Манджукова. Пред образите на първоучителите, глаголицата и кирилицата ученици от училището зарадваха присъстващите с художествена програма – стихове и песни на български език. Развълнувани всички, за пореден път се убедиха, че българите и училището в Босилеград имат достоен принос за създаването и утвърждаването на нашите традиции, език и култура.