НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ "13 века България" получи висока оценка за фотоалбума "България в блясък"

НДФ "13 века България" получи висока оценка за фотоалбума "България в блясък"

15.09.2009

В дните преди 10 ноември 2009 г., посланици, акредитирани в София, получиха от директора на Националния дарителски фонд „13 века България” д-р Тошо Пейков албума „България в блясък”. Новото издание на Фонда, съставено от Пейков, представя историята на християнството по българските земи, 50 прекрасни православни икони и стенописи, изографисани от тревненски и самоковски майстори от времето на Възраждането, чудни български манастири и черкви. В отговор посланиците изразиха възхищението си от албума и надеждата, че тези духовни забележителности могат да бъдат добра основа за развитието на сътрудничество, на поклоннически и културен туризъм.

„Уважаеми господин Пейков, албумът е изключително привлекателен”, възкликва посланичката на Република Южна Африка госпожа Шийла Камерър.

„Съкровищата, с които разполага България, засилват моята убеденост в значението на инициативата, свързана с културния туризъм и едно проучване, изготвено от Италия, касаещо българските културни забележителности”, пише италианският посланик Стефано Бенацо.

„Господин Директор, тази книга има неоценима стойност, доказателство за културните ценности на страната през вековете, още от създаването на Българската държава”, завършва писмото си бразилският посланик Пауло Воловски.

„Господин Пейков, с настоящото писмо бих желал сърдечно да Ви благодаря за любезното внимание, подарявайки на Посолството това прекрасно издание... Аз съм трогнат от Вашето внимание, в което виждам знак за нашите топли и особено приятелски отношения между нашите две страни и нашите два народа”, казва посланикът на Република Франция Н. Пр. Етиен дьо Понсен.

„Скъпи господин Пейков, благодаря Ви за албума и картините „България в блясък” и за DVD „Българските манастири”. Разгледах ги с огромен интерес. Сърдечно Ваш – Стивън Уйлямс” – Посолство на Великобритания в София.

„Уважаеми господин Пейков, обръщам се към Вас, за да изкажа възхищение от успешните усилия за събирането и отразяването на част от историята на България, неизвестна за много хора. Изданието, посветено на историята на християнството в България, с описанията и фотографиите на най-значимите икони и манастири, обсипали цялата територия на страната, представляват изключителна творба, която ще ме връща с носталгия по годините, прекарани в България.” Херонимо Кортес Фунес – Посланик на Република Аржентина в София.

„Уважаеми Господине, почувствах свое задължение да изпратя по предназначение прекрасния албум „България в блясък”, който Вие пожелахте да поднесете на Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI. Той ме натовари да изразя пред Вас най-искрените Му чувства на благодарност за този жест на уважение, заедно с израза на Неговата висока оценка за издателското изкуство, като Ви моли да приемете приложеното издание „Vatican City”, публикувано от Ватиканските музеи”, пише от свое име и от името на Папата Негово Преосвещенство +Януарюш Болонек – Апостолическият нунций на Светия Престол в София.

"Уважаеми господин Пейков, с голяма благодарност получих трите екземпляра на великолепния албум-каталог „България в блясък”. Не очаквах да е толкова впечатляващ. Избраните икони и пейзажи от българските манастири представят богатството на българската култура, архитектура и изкуство от Средновековието до Възраждането. Искам особено да отбележа художественото оформление на албума. Както и дискетата, подбраният материал, представен в каталога, е на най-високо професионално ниво. Цветовете са великолепни. Текстът е вдъхновен. Доколкото разбирам, Вие сте ръководили оформянето и на диска и на каталога – моите поздравления. Между другото, като разглеждах по интернет-страницата на фонда, попаднах на Вашата лична страница. Направиха ми впечатление Вашите фото-албуми на природата на България. Една поредица от фотографии направо ме просълзи – нарича се пролет. Тези няколко снимки ме върнаха повече от двадесет години назад, когато пак напролет моят съпруг и аз посетихме това райско кътче. Боже, изглеждаше точно така. С много благодарности - Росана Иванова, САЩ."

До края на месеца предстои представянето и на втората част на албума „България в блясък – От Рилския манастир без дъх по езерата на Западна Рила”.