НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Ловеч посрещна „България в пълен блясък”

Ловеч посрещна „България в пълен блясък”

03.11.2009

В Художествената галерия „Вароша” в град Ловеч бе открита фотоизложбата „България в пълен блясък” на Националния дарителски фонд „13 века България”. Съорганизатори на събитието са Историческият музей на града и Галерия „Вароша”.

На тържеството за откриването присъстваха г-н Минчо Казанджиев – кмет на града, г-н Сашо Данков – заместник-областен управител на област Ловеч, Негово Високопреосвещенство дядо Гавраил – Ловчанския митрополит, г-н Милко Недялков – председател на Общинския съвет Ловеч, г-н Спас Дочев – директор на галерия „Вароша”,  представители на културната общественост, младежи, журналисти и граждани.

Изложбата бе открита от кмета г-н Минчо Казанджиев, който изрази задоволството си от възможността ловчалии да се запознаят с красотите на България и да научат повече за оставеното от предците ни. Трогателното слово на дядо Гавраил, пред образите на Божията майка, на Исус Христос и на православните светци, изографисани от най-добрите иконописци от епохата на Възраждането, допълни духовността в залата и развълнува присъстващите. Заместник-областният управител г-н Сашо Данков прочете приветствие от областния управител, в което се казва: „Това, което ме радва е фактът, че тези прекрасни произведения на фотографското майсторство са показани в много градове на Европа. Така много хора са научили за нашата история и едва ли някой може да спести възхвалата си към таланта на майсторите-зографи от Самоковската и Тревненската иконописни школи.”

Изпълнителният директор на фонда и автор на изложбата д-р Тошо Пейков благодари за гостоприемството на Ловеч и за топлите слова. Той представи замисъла и посланието на експозицията, житията на зографите рисували иконите и българските царе строили манастирите.

Изложбата ще остане в града на люляците до 20 ноември 2009 година.