НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Изложбата „България в пълен блясък” гостува в Сливен

Изложбата „България в пълен блясък” гостува в Сливен

20.11.2009

На 23 ноември 2009 г. (понеделник) от 17.30 ч. в залите на художествената галерия в гр. Сливен се открива фотоизложбата „България в пълен блясък”, организирана от Областния управител г-н Марин Кавръков, Художествената картинна галерия „Сирак Скитник” – Община Сливен и Националния дарителски фонд „13 века България”. Историята на християнството по българските земи и уникалните български паметници, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство са показани чрез 144 фотопана с размери 100Х70 см. Автор на изложбата е изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков.

За година и половина експозицията доби популярност у нас и в чужбина. Насладиха й се жителите на Берлин, Мюнхен, Хоф, Елванген – Германия, Браила – Румъния, Одрин – Турция, Босилеград – Сърбия, Ереван – Армения, депутатите и еврокомисарите в Европейския парламент в Брюксел – Белгия. Народните представители в София, жителите на Силистра, Русе, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Трявна, Кюстендил, Ловеч научиха част от историята и завещанието на предците ни. Посланието на Фонда е в списъка на ЮНЕСКО по достойнство да бъдат включени още пет български обекта.

Сливен е двадесетият град, който предлага гостоприемство на изложбата. Възникнал през VII век. на стария военен път от Дунава през прохода Вратник за Цариград, разположен в подножието на Сливенската планина, градът се развива като занаятчийски и търговски център. През 1834 г. Добри Желязков – Фабрикаджията създава първата вълнена текстилна фабрика в България. Фамилните корени на исторически личности като Индже Войвода, Злати Войвода, Теню Войвода, Хаджи Димитър, Панайот Хитов и други излизат от Сливен и околностите му. Така той се прочу като „Градът на стоте войводи”.

Сливен е град с богата културна история. Заможни сливенски търговци поръчват на най-добрите дюлгери, резбари и зографи изграждането и изписването на прекрасни манастири и черкви. Художествената галерията „Сирак скитник” е естествен декор на изложбата на фонда. В нея се съхраняват оригиналите на най-ценни православни икони, гравюри, църковна утвар, дърворезба и каменна пластика, датиращи от XVII – XIX век – произведенията на известните представители от Тревненската иконописна школа - Папа Витан Старши, Йоаникий Папа Витанов и други.

Изложбата „България в пълен блясък” ще допринесе за духовната атмосфера в навечерието на Коледните празници. Тя ще остане  в галерия „Сирак Скитник” до 7 декември 2009 г., след което ще гостува за празника на град Плевен, в Самоков и Варна.