НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Жителите на Плевен видяха „България в пълен блясък”

Жителите на Плевен видяха „България в пълен блясък”

07.12.2009

След православен водосвет, отслужен от свещеници по поръчение на Негово Преосвещенство Епископ Генадий, на 10 декември 2009 г. от 17.30 ч. в залите на художествената галерия в град Плевен председателят на общинския съвет г-н Георг Спартански откри фотоизложбата „България в пълен блясък”, организирана от Община Плевен, Художествената галерия „Илия Бешков” и Националния дарителски фонд „13 века България”.  На откриването бяха дошли заместник-кметът д-р Валентин Матеев, общински съветници, директорът на дирекция „Култура и образование” г-жа Ралица Веселинова, директорът на регионалния исторически музей г-н Петър Бънов, художници, артисти, граждани, общественици.

В своето патриотично слово г-н Георг Спартански представи изложбата и нейния замисъл, благодари на Националния дарителски фонд за прекрасната идея България да бъде представена пред целия свят в нейното пълно величие и блясък.

Директорът на Фонда благодари на община Плевен за любезната покана и на уредниците в Художествената галерия „Илия Бешков”, които подредиха фотоизложбата от сто шестдесет и пет фотопана с размери 100х70 см., представи историята на християнството по нашите земи и включените в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство български паметници.

Изложбата е създадена от изпълнителния директор на фонда д-р Тошо Пейков, който е фотограф на снимките и автор на текстовете. Преди Плевен експозицията успешно гостува в художествената галерия в Сливен, както и в още двадесет града у нас и в чужбина. Видяха я евродепутатите и еврокомисарите в залите на Европейския парламент в Брюксел, германските и баварските депутати в Берлин и Мюнхен, жителите на градовете Хоф и Елванген в Германия, българските народни представители в Народното събрание в София, жителите на Браила, Босилеград, Одрин, Ереван, Силистра, Русе, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Кюстендил, Ловеч... Плевенската галерия, носеща името на един от бележитите български творци – Илия Бежков, е художествен музей, съхраняващ 6 000 живописни платна, графики, скулптури, икони. Притежава добра акустика, което я прави подходяща за концерти, моноспектакли, литературни четения, рецитали, конференции, семинари. Прекрасната православна икона „Рождество Христово” от неизвесен автор от XIX век , притежание на галерията, украси поканата за откриване на изложбата.

Град Плевен има богата история. Възникнал е към края на V-то хилядолетие преди Христа. С това име е познат и се споменава в исторически документи от 1270 година. Градът е известен като място, съхранило богато културно-историческо наследство.

Предизвикват интерес останките на крепостта „Сторгозия”, изградена през IV-V век от римляните. Край крепостта е разположена ранно-християнска трикорабна базилика, запазена и до днес. През Средновековието се развиват занаяти и търговия. Важна историческа находка е безценното златно Вълчитрънско съкровище с внушителното тегло от 12,5 кг., изработено с ювелирно майсторство. През епохата на Възраждането градът е значим търговски и духовен център. В него Васил Левски основал първия в страната революционен комитет. По време на Руско-турската война Плевен е център на решаващи сражения, място на епохален героизъм. Кървавите битки и смелостта са увековечени в двеста паметника - знак за поколенията. При Плевен е започнал разгромът на турската войска, предвождана от Осман паша. Признателните граждани издигат в центъра на града мавзолея-костница „Свети Георги Победоносец” в памет на загиналите в боевете около Плевен през руско-турската война. Тук са положени костите на войните от многонационалната руска имперска армия и от съюзническата румънска войска. Изграден е с лептата на българския народ от Комитета “Цар Освободител Александър ІІ” с председател Стоян Заимов от 1903 до 1907 г. и е открит по случай 30-та годишнина от освобождението на Плевен. Храмът е част от герба на града. Изградената по-късно Панорама „Плевенска епопея” на руско-турската война, чрез умело съчетаване на архитектура, пластика и рисунък прави посетителя съпричастен към героизма по време на тези паметни събития.

Фотоизложбата на Фонд „13 века България” е съчетала в себе си изкуството на старите зографи и забележителностите на българската природа. Тя се вписа в атмосферата на плевенската художествена галерия и създаде Коледно предназнично настроение. Фотопаната остават в Плевен до 7 януари 2010 г., след което изложбата ще гостува в Самоков и Варна.

В дните преди 10 ноември 2009 г. посланици, акредитирани в София, получиха от директора на Националния дарителски фонд „13 века България” д-р Тошо Пейков албума „България в блясък”, който включва част от изложбата и също бе представен на плевенската общественост.

Новото издание, съставено от Т. Пейков, представя историята на християнството по българските земи, 50 прекрасни православни икони и стенописи, изографисани от тревненски и самоковски майстори от времето на Възраждането, чудни български манастири и черкви. В отговор посланиците изразиха възхищението си от албума и надеждата, че тези духовни забележителности са основа за развитието на сътрудничество и културен туризъм.

„Уважаеми господин Пейков, албумът е изключително привлекателен”, възкликва посланичката на Република Южна Африка госпожа Шийла Камерър.

„Съкровищата, с които разполага България, засилват моята убеденост в значението на инициативата, свързана с културния туризъм и едно проучване, изготвено от Италия, за българските културни забележителности”, пише италианският посланик Стефано Бенацо.

„Господин Директор, тази книга има неоценима стойност, доказателство за културните ценности на страната през вековете, още от създаването на Българската държава”, завършва писмото си бразилският посланик Пауло Воловски.

„Господин Пейков, с настоящото писмо бих желал сърдечно да Ви благодаря за любезното внимание, подарявайки на Посолството това прекрасно издание... Аз съм трогнат от Вашето внимание, в което виждам знак за нашите топли и особено приятелски отношения между нашите две страни и нашите два народа”, казва посланикът на Република Франция Н. Пр. Етиен дьо Понсен.

„Скъпи господин Пейков, благодаря Ви за албума и картините „България в блясък” и за DVD „Българските манастири”. Разгледах ги с огромен интерес. Сърдечно Ваш – Стивън Уйлямс” - Посолство на Великобритания в София.

„Уважаеми господин Пейков, обръщам се към Вас, за да изкажа възхищение от успешните усилия за събирането и отразяването на част от историята на България, неизвестна за много хора. Изданието, посветено на историята на християнството в България, с описанията и фотографиите на най-значимите икони и манастири, обсипали цялата територия на страната, представляват изключителна творба, която ще ме връща с носталгия по годините, прекарани в България.” Херонимо Кортес Фунес – Посланик на Република Аржентина в София.

„Уважаеми Господине, почувствах свое задължение да изпратя по предназначение прекрасния албум „България в блясък”, който Вие пожелахте да поднесете на Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI. Той ме натовари да изразя пред Вас най-искрените Му чувства на благодарност за този жест на уважение, заедно с израза на Неговата висока оценка за издателското изкуство, като Ви моли да приемете приложеното издание „Vatican City”, публикувано от Ватиканските музеи”, пише от свое име и от името на Папата Негово Преосвещенство +Януарюш Болонек – Апостолическият нунций на Светия Престол в София.

"Уважаеми господин Пейков, с голяма благодарност получих трите екземпляра на великолепния албум-каталог „България в блясък”. Не очаквах да е толкова впечатляващ. Избраните икони и пейзажи от българските манастири представят богатството на българската култура, архитектура и изкуство от Средновековието до Възраждането. Искам особено да отбележа художественото оформление на албума. Както и дискетата, подбраният материал, представен в каталога, е на най-високо професионално ниво. Цветовете са великолепни. Текстът е вдъхновен. Доколкото разбирам, Вие сте ръководили оформянето и на диска и на каталога – моите поздравления. Между другото, като разглеждах по интернет-страницата на фонда, попаднах на Вашата лична страница. Направиха ми впечатление Вашите фото-албуми на природата на България. Една поредица от фотографии направо ме просълзи – нарича се пролет. Тези няколко снимки ме върнаха повече от двадесет години назад, когато пак напролет моят съпруг и аз посетихме това райско кътче. Боже, изглеждаше точно така. С много благодарности - Росана Иванова, САЩ."

Бе представена и втората част на албума „България в блясък – от Рилския манастир без дъх по езерата на Западна Рила”.