НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Международен младежки Арт фестивал "Река на Толерантността", Самоков `2010

Международен младежки Арт фестивал "Река на Толерантността", Самоков `2010

17.09.2010

Националният дарителски фонд „13 века България”  организира от 14 до 20 септември в Самоков Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността”. Идеята на проекта е на различни групи млади художници и фотографи от Германия и България да се предостави възможност да се запознаят на живо с културно-историческото наследство на региона и да дадат израз на своите усещания чрез изкуството. 
 
Международният младежки арт фестивал се провежда в град Самоков. Град, в който се преплитат нишките на евреи, българи, турци, американци, роми и каракачани, оставили своя отпечатък, за да имаме днес богато културно-историческо наследство. Център на Фестивала е Сарафската къща, но ще се работи и ще се посещават различни обекти, като: Митрополитската църква, Девическият манастир, Байракли джамия, синагогата, графичната база на българските художници, регионалния исторически музей, регионалната художествена галерия.
 
В проекта участват двадесет и двама студенти художници и фотографи от Германия, Дания, Холандия и България. Поканени са и хора на изкуството от региона, за да работят заедно с участниците и да създадат съвместни артистични проекти. 
 
В рамките на Международния младежки арт фестивал ще се състои уъркшоп, който ще се проведе от художници и преподаватели от Националната художествена академия в София и други български университети. Темата ще бъде: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”. Уъркшопът ще включва две части – създаване на художествени творби и създаване на фотографии от участниците. Креативната сесия ще представлява 96-часово предизвикателство за алтернативен поглед към трите религии, съжителстващи на територията на Самоковския регион. Участниците ще представят своите творби пред публика на изложбата на 20 септември от 19,00 ч. в Сарафската къща. 
 
Арт фестивалът се осъществява и с помощта на Европейския социален фонд и оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.