НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Връчване на наградата „Артур Лундквист”

Връчване на наградата „Артур Лундквист”

25.05.2011

На 26 май за дванадесети път Национален дарителски фонд „13 века България“, съвместно с Почетното консулство на Кралство Швеция в България, ще връчи Международната литературна награда за принос в българо-шведските културни взаимодействия „Артур Лундквист“. Официалната церемония ще се състои в Галерия „Професор Васил Геров“ (в сградата на Фонда – кв. Лозенец, пл. Проф. Васил Геров 1) от 11.00 ч. в присъствието на посланика на Кралство Швеция Н.Пр. г-жа Хелена Пилсас-Алин.

Благородната идея на Артур Лундквист допринесе в продължение на повече от две десетилетия за активизиране на връзките и взаимодействието между България и Швеция в областта на литературата и културата. Журито, което определя носителите на тазгодишната наградата „Артур Лундквист“, е в състав:

доц. д-р Вера Ганчева, председател
проф. Борис Парашкевов  
проф. Боян Вълчев
Антоанета Приматарова-Милчева

По предложение на Вера Ганчева журито реши за носители на наградата „Артур Лундкивст“ за 2011 година да бъдат определени:

Йордан Симеонов, преводач от шведски
Кирил Кадийски, поет, преводач, редактор

за работата им по превода на български език на стихотворения от Карл Микаел Белман (1740-1795), национален поет на Швеция. Прецизните интерпретации на Белмановите творби, направени от Йордан Симеонов, превел ги от оригиналния език, са получили адекватно и експресивно звучене на български благодарение на вещата намеса на Кирил Кадийски, преводач и редактор с дългогодишен опит и ярки постижения.

Наградата "Артур Лундквист" е стимул в контактите между България и Швеция в областта на литературата и културата.

Артур Лундквист (1906-1991) е измежду видните представители на шведската литература, създал творби в много жанрове, оставил ярка следа в културата на своята страна, на Скандинавия, на Европа. Като член на престижната Шведска академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, Артур Лундквист е особено активен в представянето и отстояването на т.нар. „малки литератури“. Благодарение на неговата осведоменост и талантлива защита немалко техни представители станаха носители на това най-високо отличие.

Артур Лундквист постави кандидатурата на българската поетеса Елисавета Багряна за Нобеловата награда, редактира и рецензира преводите на нейните стихове, излезли в отделно томче в Швеция преди три десетилетия. Артур Лундквист харесваше България, която посети през 1967 и през 1978 г. заедно със съпругата си, поетесата Мария Вине. И двамата са превеждани и издавани на български език, а през 1980 г. Артур Лундквист е удостоен с литературната награда „София“.

Сумата от 2 000 долара, както и хонорарите за преведените книги на Лундквист и Вине, залегнаха в основата на награден фонд, от който през година се поощряват литературни творци, преводачи от български на шведски и от шведски на български. Още от начало тази награда, връчвана в тържествена атмосфера, се превърна в културно събитие, високо ценено и в България, и в Швеция.

Управлението на фонда и председателството на журито, което определя носителите, Артур Лундквист възложи на Вера Ганчева и тя, по негово поръчение, сформира състава му с оглед на целите и задачите на фонда. Парите, вложени от Лундквист и Вине, се съхраняват в Националния дарителски фонд „13 века България“, който взема участие в работата около излъчването на лауреатите и тяхното награждаване. Системното им олихвяване и стопанисване дава възможност за отпускане на неголеми, но достойни суми на носителите на наградата, а те са:

Рогир Юлин, Швеция (1988)
Антоанета Приматарова-Милчева, България (1990)
Ула Росен, Швеция (1992)
Теодора Джебарова, България (1994)
Арне Хулт, Швеция (1996)
Васа Ганчева, България (1998)
Бу Лундгрен, Швеция (2000)
Меглена Боденска, България (2002)
Карл Фредрик Гилдей, Швеция (2004)
Светла Стоилова, България (2006)
Шарлот Алмквист-Рут, Швеция (2008)
Йордан Симеонов (2011)
Кирил Кадийски (2011)