НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / "Река на толерантността" в Сливен

"Река на толерантността" в Сливен

04.07.2011

На 1 юли 2011 г. от 18.00 ч. в залите на Къща „Миркович” към Художествена галерия „Димитър Добрович”, Сливен беше открита пътуващата изложба „Река на толерантността” на Национален дарителски фонд „13 века България”, резултат от  едноименния Международен младежки фестивал, гр. Самоков. Изложбата съдържа повече от 60 фотографии и е резултат от работата на четирима млади творци – Вера Петкова, Велина Павлова, Цветан Игнатовски и Грегор Шатц, които през септември 2010 г. взимат участие в този творчески пленер заедно със студенти и творци от Германия, Дания, Холандия и България. Фотографиите репрезентират културния диалог, съхранил се през вековете в Самоков в съжителството на няколко различни етнически и религиозни общности, в съседството на църквата и джамията, метоха и синагогата.

Изложбата беше открита от г-жа Даниела Ненчева, директор на ХГ „Димитър Добрович” и Пламена Фотева, представител на НДФ „13 века България”. Бяха  прочетени поздравителни адреси от г-н Марин Кавръков, областен управител на Сливен и проф. Греди Асса, изпълнителен директор на НДФ „13 века България”. На откриването присъстваха двама от младите автори – Вера Петкова и Цветан Игнатовски, председателите на Еврейските дружества на Бургас, Ямбол и Сливен - г-жа Смилена Смилкова, г-н Соломон Митрани и г-н Самуел Ескенази, г-жа Диана Димитрова и нейният екип, които в момента провеждат археологическа експедиция край Сливен и много други приятели и гости на галерия „Димитър Добрович” и гр. Сливен.

Това събитие далеч не е първата съвместна изява на ХГ „Димитър Добрович” и НДФ „13 века България” – за 30-те години от основаването на Фонда на галерията са дарени повече от 1500 творби, сред които картини на Димитър Казаков – Нерон, Дечко Узунов,  Светлин Русев; над 450 предмета са били изпратени на Историческия музей, подпомагани са множество училища, библиотеки и други институции в града. Планира се през есента експозиция на ХГ „Сливен” да гостува в изложбена зала „Проф. Васил Геров” в централата на Фонда в София.