НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Български роман на годината 2010

Български роман на годината 2010

13.10.2011

На 12 октомври 2011 г. в галерия „Проф. Васил Геров” в Централата на НДФ „13 века България” се проведе официалната церемония по връчването на Националната литературна награда „Български роман на годината” 2010. Неин носител стана добричкият писател Галин Никифоров за романа „Лятото на неудачниците”. Победителят беше обявен от проф. Милена Кирова, един от петимата членове на журито, което отличи „Лятото на неудачниците” „за ироничното гмуркане в шемета на преходните години”. Наградата в размер на 11 хиляди лева, художествена грамота и картина беше връчена от проф. Греди Асса, изпълнителен директор на Фонда. Церемонията беше посетена от множество гости от академичните среди, литературни критици, изкуствоведи, писатели и журналисти, както и от представители на неправителствения сектор и медиите.

Галин Никифоров е роден през 1968 г. в Добрич. Досега е издал "Последната истина" (1999), "Умерено нежно" (награда на корпорация "Развитие" - 2003), "Добро момче" (2006), Фотографът: Obscura reperta (2009), "Лятото на неудачниците" (2010), "Къщата на клоуните" (2011).

"Лятото на неудачниците"
"Защото спиралата на времето е безкрайна и никога не знаем къде ще ни отведе тя, нито кого ще срещнем по пътя си, нито дали някой ще ни държи ръката и ще ни обича, докато пътуваме..."

Това е историята на шест момчета и едно момиче, родени в една прашна махала някъде през 70-те години на миналия век, разказана чрез езика на един стар и забравен вече писател, на когото е посветена книгата. Добронамерена метафорична приказка за шантави неудачници в един шантав свят, които говорят странно и обичат силно, неудачници, обсебени от красивата тъга на спомените си, които вършат обречени неща, но остават верни на себе си и на светлата си детска лудост, без която животът е безсмислен и безинтересен. С души вечни, вълнуващи и светли - като лятото, което винаги ни залива със златото си като най-прекрасният дар на живота.