НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Светла годишнина - 20 години от смъртта на Цвета Дамянова Шуманова

Светла годишнина - 20 години от смъртта на Цвета Дамянова Шуманова

06.07.2006

На 10 юли 2006 г. (понеделник) се навършват 20 години от смъртта на родолюбивата българка, родената в Лъджене Цветана Тодорова Дамянова, по баща Шуманова. Тя е една от най-щедрите дарителки, завещала на България създаденото от нея в продължение на половин век – уникално творчество от тъкани и фигури, близки по естетика до родопските народни образци, както и  средства за построяването на този дом, наречен с признателност и обич “Къща Цвета”.

От 15.00 ч., в гробищния парк на Велинград, негово благоговейнство отец Иван от църквата “Св. Богородица”, ще  отслужи заупокойна панихида на гроба на любородната ни съгражданка Цвета Шуманова. Чрез НДФ “13 века България”, кръглата годишнина от смъртта й признателните българи отбелязват с поставянето на паметник, дело на скулптура Димо Петров. Какво го е вдъхновило да го сътвори с толкова признателност и добро познаване на създаденото от Цвета Шуманова можете да научите от него – той  лично ще засвидетелствува почитта си.

От 17.00 ч., в “Къща Цвета”, на помена в нейна памет жителите на общината и гостите ще научат интересни и малко известни факти за живота и творчеството на Цвета Шуманова от мултимедийния клип, подготвен от Фонд “13 века България”, както и от автентичните спомени на близките от големия лъдженски род Шуманови.

Нека заедно да почетем паметта на голямата българка, която се радва на заслужена почит и признание за делата си, все още малко известни на съгражданите й от Велинград.