НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фонд „13 века България” направи дарения на Общинската библиотека и училища в Самоков

Фонд „13 века България” направи дарения на Общинската библиотека и училища в Самоков

15.05.2012

Оригинални илюстрации на Атанас Качамаков оживяха в Сарафската къща в града

Националният дарителски фонд „13 века България” за пореден път доказа, че дарителството у нас е живо, като направи дарение за училища в град Самоков и показа, че цени своите дарители.
 
На 10 май 2012 г. от 17.30 часа, Изпълнителният директор на Фонда проф. Греди Асса представи пред самоковската общественост даренията от книги и пана, и лично ги връчи на ръководителите на Общинската библиотека, на Основното училище „Митрополит Авксентий Велешки”, на СOУ „Отец Паисий” и на Професионалната гимназия по туризъм в Самоков.
 
На церемонията по връчването присъстваха г-н Владимир Георгиев, кмет на Самоков, г-н Васил Сайменов, зам.-кмет по културата и г-н Радослав Стойчев, заместник-кмет по финанси, експерти и общински съветници, представители на Областната управа, г-жа Нина Христовска , директор на историческия музей в града, журналисти от местния ТV канал „Рила”, директорите на надарените училища, преподаватели, ученици, представители на обществеността в града и служители от Фонда.
 
Присъстващите се насладиха на фолклорно изпълнение на младежката група „Медени звънчета”, Самоков, с ръководител Даниела Георгиева. Докоснаха се до творчеството на познатия и същевременно непознат за самоковската общественост български скулптор, живописец и автор Атанас Качамаков – завършил Художествената академия в София и прекарал по-голяма част от живота си зад граница. Включените в откритата от проф. Греди Асса изложба „Хлябът, наш насъщен” илюстрации са част от бестселърът „Добри”, издаден през 1934 г. в Ню Йорк и избран за най-интересното произведение в САЩ през същата година. Второто издание на този специфичен разказ за живота на художника емигрант, роден през 1898 г. в село Лясковец, е удостоено с наградата на името на Джон Нюбъри за „Най-забележителният принос към американската детска книжнина за 1934 година.”
 
Тридесет оригинални илюстрации на Качамаков могат да се видят в „Сарафска къща”, Самоков до края на месец май.
 
Вижте още снимки