НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Галерия „Проф. Васил Геров” – домакин на Панайот Панайотов - Пането

Галерия „Проф. Васил Геров” – домакин на Панайот Панайотов - Пането

21.05.2012

На 17 май 2012 г., изпълнителният директор на Национален дарителски фонд “13 века България” – проф. Греди Асса, откри поредната изложба из цикъла „Макулатури” на проф. Панайот Панайотов.

Миговете, преминали през чувствеността на автора и вплетени в платната му, бяха усетени от ценителите на изкуството, присъствали на откриването. И както казва авторът: „След изложбата ми „Макулатура” през 2004 г. заживях с мисълта, че ще правя нещо различно…. Продължих така да си „творя”, докато навърших 65 години и завърших новия си живописен цикъл от чисто абстрактни структури. Огледах ги и разбрах, че не съм избягал някъде на „чисто”. Битието си е битие…. То определя и колорита, и композицията. Като цяло аз и картините ми се оказахме някак изгубени в действителността около нас. Някой я беше нарекъл преход, други казваха, че той бил свършил, а пък аз си казах: „Ами то още си е Макулатура, само че номер 2…”

Удивителна е срещата с художествено-естетическите живописни послания на Панайот Панайотов – Пането. Както казва Жорж Тракт – „Среща, определена от фрагментни пространствени елементи, от живописни текстури, затворили в себе си усещания за колорит, ритъм и дълбочина… Тънка е усмивката на обединяващата идея „Макулатури…2”. Усмивка, която забелязваме в посланията на авторите, които съзнават постигнатия художествен резултата и знаят значението на направеното от тях. Така Пането, постигнал лаконичната категоричност със силата на абстрактните си цветни структури, наслагва пластово своите произведения и предизвиква в зрителя желание за възприятие в ненарушаваща се цялост.”