НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фонд “13 века България” дари камбана на български православен храм в областта Голо Бърдо, Албания

Фонд “13 века България” дари камбана на български православен храм в областта Голо Бърдо, Албания

20.07.2006

Камбаната, която беше осветена днес в столичния храм “Света Неделя” ще бъде дарена от певеца Илия Луков на български православен храм в областта Голо Бърдо – Албания. От името на Фонд “13 века България” на тържествения ритуал присъства изпълнителният директор Тошо Пейков, който преди няколко дни предложи и УС на фонда взе решение да подпомогне финансово Българската експедиция за извършването на спелеоложка, археологическа, етноложка и фолклористична експедиция в областта  Голо Бърдо. Ще бъдат обогатени нашите знания за бита и историята на българския етнос в Албания.

Проучванията ще обхванат по-големите български села  Стеблево, Голямо и Малко Острени, Требища, Кленье и Оржаново. Амбицията на експедицията е да се събере необходимият обем от тематична информация за всяко едно от селищата и да се издаде книга. През юли – август 2004 г., също с помощта на Фонд “13 века България” клуб “Хеликтит” проведе експедиция в областта Голо Бърдо и събра фолклорни материали от района на село Стеблево. Говорът на село Стеблево спада към югозападните български говори. При неформалното общуване с местните хора експедицията е записала с диктофон песни  с многообразно езиково богатство и принос към българския фолклор. (Пилено ми пей сутро е рано, рано прит зора ... и др.)

Голо бърдо е планински район в Източна Албания и западната част на Република Македония, югозападно от град Дебър, населен основно от хора с българско и македонско национално съзнание - християни и мюсюлмани. Албанската част на Голо бърдо е поделена между префектурите Дебър и Елбасан. В Голо бърдо има 27 села. Двадесет и едно от тях са на територията на Албания и шест - на територията на Македония. Албанската част на областта е разделена на три общини - Требища, Острени и Стеблево (български топоними). Според преброяването от 2001 година населението на Голо бърдо е осем хиляди и двеста души с тенденция към намаляване. След 1990 г. голяма част от местните жители се изселват в градовете Елбасан, Тирана, Дуръс. В Тирана българите от Голо бърдо живеят компактно в квартала Кодра е Прифтит (Попово бърдо). Самоопределящите се като българи в Република Албания не са признати от албанската държава като българско национално малцинство нито в Голо бърдо, нито в някоя друга част от Албания. В Албания е признато македонско национално малцинство, но за разлика от Мала Преспа, няма данни в Голо бърдо част от населението да има малцинствен статут.