НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Илия Иванов Делев – един от първосъздателите и щедър дарител на Националния музей „Земята и хората” - София.

Илия Иванов Делев – един от първосъздателите и щедър дарител на Националния музей „Земята и хората” - София.

19.11.2013

На 18 ноември 2013 година се навършва една година от кончината на Илия Иванов Делев – един от първосъздателите и щедър дарител на Националния музей „Земята и хората” - София.
Илия Делев е роден през 1921 г. в с. Злокучен, Шуменско, край бреговете на река Камчия. Тук той е закърмен с любов към България, която остава завинаги в сърцето му.
През 1946 год. Илия Делев поема трудния и нерадостен път на емигранта, като след дълги странствания през 1957 г. се заселва в Бразилия, щат Минас Жерайс. Тук в най-богатата на света провинция на скъпоценни камъни и кварцови кристали, Илия Делев в продължение на 25 години се посвещава на делото на своя живот – да издирва, съхранява и популяризира гигантските кристали, като част от световното природно наследство.
Илия Делев е създател на две големи колекции от гигантски кристали: първата, през 1983 г. става притежание на Парижкия музей по естественна история, а втората от 53 гигантски кристала е дарена от Делев през 1985 г. на НДФ „13 века България” за създаване на Националния музей „Земята и хората” - София.
За приноса му към световната наука и култура Илия Делев е отличен с наградите „Командор на академичните палми” (Франция) и „Мадарски конник” (България).