НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Тутраканската епопея и Фонд “13 века България”

Тутраканската епопея и Фонд “13 века България”

05.09.2006

На 3 и 4 септември изпълнителният директор на Фонда д-р Тошо Пейков бе гост на тържествата по случай 90-та годишнина от чутовната Тутраканска епопея и освобождението на Добруджа.

Възпоменателното честване в памет на героите се проведе в живописния мемориален комплекс, чието възстановяване  е финансирано от Фонд “13 века България”.

По инициатива на община Тутракан, комитет с председател член-кореспондента проф. д-р Георги Марков от 3 до 6 септември организира Национален събор – възпоменание, посветен на освобождението на златна Добруджа от доблестните български и немски войни. Превземането за малко повече от денонощие на обявената от румънския окупатор за непревземаема Тутраканска крепост е вписано в най-славните страници на военната ни история. Тази е измежду битките за националното обединение. След Междусъюзническата война, узаконена с Букурещкия мир от 28 юли 1913 г., Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. Само две  години след това румънците превръщат Тутракан в мощна крепост на река Дунав. На 1-ви септември 1916 г. България, в защита на националните си интереси, обявява война на Румъния. Началото на атаката срещу Тутраканската крепост е на 5-ти септември. Участват 55 хиляди бойци от  трета българска армия в състав: 4-та Преславска пехотна дивизия, І-ва бригада от І-ва Софийска дивизия, Дунавския българо-германски отряд под командването на генерал Пантелей Киселов. Още на 6 септември привечер героичната българска войска влиза в освободения от нея, с цената на свидни жертви, Тутракан. Победата е постигната. Мечтата е изпълнена. Достойнството на българите-добруджанци е възстановено с цената на хиляди млади живота, дадени от победители и победени. 

По инициатива на тутракански благотворителен  комитет първото честване на епичната битка е през 1917 г., а населението учредява фонд за набиране на средства за построяване на възпоменателен паметник. Последвалата втора румънска окупация осуетява изграждането на параклис. През 1922 г., по инициатива на местното население, е издигнат обелиск. След Крайовската спогодба Тутракан е отново освободен. От 1941 г. до днес, в първата неделя на месец септември, на Мемориалния комплекс “Военна гробница – 1916“ се провеждат възпоменателни тържества в памет на героите.

За тези славни, паметни събития признателните потомци могат да научат от юбилейния вестник “Тутраканска епопея”, издаден с помощта на Фонд “13 века България”. В програмата на възпоменателните тържества бе открита фотодокументална изложба “Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа”. Проведе се интересната Международна конференция “Тутраканската епопея и войната на северния фронт 1916 -1918 г.” под научното ръководство на проф. Георги Марков.

В изцяло обновения с подкрепата на Фонд “13 века България” мемориален комплекс, върху паметника-обелиск издигнат за вечна памет на български, немски и румънски език пише: “Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното Отечество”, а националните знамена на трите държави се развяха, смъкнати наполовина.