НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / На посещение в манастира “Света Троица” близо до Ерул

На посещение в манастира “Света Троица” близо до Ерул

11.09.2006

В деня, когато българската православна църква празнува Малка Богородица – рождението на Дева Мария, изпълнителният директор Тошо Пейков и сътрудници на Фонд “13 века България” присъстваха на откриването на възстановения храм-параклис “Света Троица” близо до с. Ерул, община Трън. Фондът предостави на манастира средства за обновяване на сградата по обявената сесия за финансово подпомагане на православни църкви и манастири у нас, дари авторска икона с образа на Спасителя, нарисувана от благоевградския художник Кирил Васев, чийто оригинал се съхранява в Рилската Света обител.

Манастирът-параклис “Св. Троица” е разположен в живописна местност по средата на пътя между селцата Душинци и Ерул. Заобиколен е от многовековни величествени букови дървета, гледа към поляна с площ около 3 декара, в близост до силен извор, каптиран и изведен в малка, непресъхваща чешма. Местните хора вярват, че манастирската вода е лековита. Известен в миналото като Душински манастир, днес в района е запазена само църквата. Строена през XIX век, скромна, лишена от излишна  архитектурна украса, църквицата “Света Троица” не е безлика. Тя трогва с малките си размери и с местонахождението си – параклисът се е сгушил и притаил сред няколко високи бука в края на гората и вдъхва завладяваща емоция, възбуждана и подхранвана от прекрасната природна даденост.

В Ерулската църква наосът е еднопространствен и в план очертанието му е във формата на правоъгълник, от който се отделя пространството на олтара – заградено с иконостас. Изцяло оцветен, с плоска дървена част, с разделителни рамки между иконите и разположени цветни щампи,  с наситените си цветове иконостасът компенсира липсата на рисувани икони по стените.

Църковното настоятелство на храма “Света Троица” се представлява от свещеник Петър Христев. Баба Ангелина – активен член на настоятелството – има големи заслуги за възстановяването на храма. Тя се грижи за него и поддържа духа в малката православна света обител.