НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Небесен камък от Каракорум

Небесен камък от Каракорум

18.09.2006

На Кръстовден, в централата на Фонд “13 века България”, се състоя среща-разговор с големите български алпинисти Николай Петков и Дойчин Боянов, които тази година изкачиха връх Нанга Парбат (8 125 метра) в Каракорум – Западните Хималаи.

Покорителите показаха изключително интересни фотографии, заснети по пътя към целта на експедицията и разказаха за вълненията си в подстъпите към двата върха. Бяхме двама – в свръзка, но всъщност при атаката на Нанга Папбат ни се наложи да катерим соло, като все пак като приятели се изчаквахме – споделиха гостите. Пръв на върха се изкачил по-младият – Дойчин, който през 2004 г. достигна без кислород най-високият връх на планетата – Еверест.

Алпинистите тръгнали към върха в 1,00 часа след полунощ при пълнолуние, като атаката продължила повече от 15 часа, при сравнително нормално време, но при много дълбок сняг.  С покоряването на връх Нанга Парбат Николай Петков и Дойчин Боянов изпълнили първата част от своята високо патриотична цел – за първи път българи да изкачат два осемхилядника за един сезон - Нанга Парбат и Хидън Пик в Каракорум, при това втория по премиерен маршрут, посветен на 130-годишнината от Априлското въстание и Великото народно събрание на Оборище.

Амбициозната цел и подстъпите към нея били като чистилище. Ако искате съдете ни за нашата голяма амбиция, вметна Николай Петков. А Дойчин добави, че в Каракорум и в Хималаите има все още много неизкачвани върхове – идеята на двамата е да да се върнат отново на К-2 и на Хидън пик. Да прокарат по неизкачените от тях чисто български маршрути. Алпинистите ще представят своя изложба от фотографии в София и в други градове на страната, запечатали свидетелства за мъжеството и за красотата, за могат да станат българите съпричастни към един нов свят под небето. Те благодариха на изпълнителния директор Тошо Пейков за материалната и за моралната подкрепа на техните експедиции.

Успех им пожелаха и сътрудниците от Фонд “13 века България”. В приятелска и сърдечна обстановка дълго продължиха разговорите, а усмивките от тази среща се запечатиха на фотографските ленти. Късче гранит от върха на “планината-убиец” Нанга Парбат подариха на Тошо Пейков Дойчин Боянов и Николай Петков “в знак за кръвната им връзка като алпинисти”.