НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Мултимедийната изложба „Светлина и дух” гостува в Кюстендил по повод 133 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора

Мултимедийната изложба „Светлина и дух” гостува в Кюстендил по повод 133 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора

27.01.2015

Първата мултимедийна изложба, посветена на Владимир Димитров-Майстора ― „Светлина и дух” ― проект на Национален дарителски фонд „13 века България”, гостува в едноименната художествена галерия в Кюстендил, по повод 133 години от рождението на големия художник. Проектът е иновативен за България и по същество е изложба от съвършено нов тип, преобръщаща представите за експониране на художествени творби в зала. Емблематични, но така също и по-малко познати творби на Майстора – рисунки, платна, скици, графики, автопортрети, се представят с помощта на високотехнологичен софтуер и „оживяват” в огромни поли-екрани пред зрителя в залата, завъртат се в една визуална феерия със собствена хореография, в симфония от цвят, звук и светлина. Видеоартът прави възможно хипердетайлното вглеждане в картините, изследва акценти от техниката и уникалното използване на цвета от художника, наричан още „иконографът на българското лице”.

Владимир Димитров–Майстора е най-самобитния български художник с мироглед, който носи отличителните белези на националния ни дух. В многообразното си творчество той търси народностното начало преди всичко чрез характерния за българина традиционен бит, сюжети и образи. Майсторът  има своя философия за живота, свой поглед върху изкуството и твърдо вярва, че то може да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенство.  Тази година, Художествената галерия „Владимир Димитров–Майстора” отбелязва годишнината с нова постоянна експозиция, а в отделна зала подготвя избрани творби на Майстора, рамкирани с дарение на кюстендилския художник Свилен Блажев.

В деня на официалното откриване на мултимедийната изложба ― 1.02.2015 г., ще бъде обявен носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора за 2015 година. Носителят на наградата за 2014 г. ― Свилен Блажев,  ще представи свои творби ― микс от разнообразие, включващ композиции, пластики, обекти, пейзажи, ― плод на творчески търсения на автора.
Мултимедията „Светлина и дух“ на НДФ „13 века България“ може да се посети в ХГ „Владимир Димитров-Майстора“, Кюстендил в дните:


  01 февруари 2015 г. от 11:00 ч.  ― една прожекция
  02 февруари 2015 г. от 11:00 до 16:30 ч. ― постоянна прожекция
  03 февруари 2015 г. от 11:00 до 16:30 ч. ― постоянна прожекция

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ,,ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ – МАЙСТОРА”
КЮСТЕНДИЛ - 2500, ул. ,,П. Евтимий” № 20, тел.: 078/ 52-31-72; 078/ 55-00-29,
e-mail:  artgallery_themaster@mail.bg www.vladimirdimitrov-maistora.com